Munkahelyi stressz, kiégés ellen is védekezzünk „irodakutyával”

A szerencsésebb gazdik tudják, és minden nap megélik, hogy mennyi előnye van annak, ha kutyánk a munkahelyünkre is elkísérhet bennünket. Linda Handlin svéd kutató bebizonyította, hogy az oxytocin nevű hormon, amely a szeretetért és a kötődésért felelős, nem kizárólag az emberi kapcsolatok hatására termelődik szervezetünkben. 

A kutyabarát munkahely jó dolog.  Az utóbbi időben egyre több munkáltató ért egyet ezzel a megállapítással és engedi meg az alkalmazottaknak, hogy kutyáikat is magukkal vigyék a munkahelyekre. A kutyák jótékony hatását már több jelentős külföldi munkáltató felismerte, például a Google is kutyabarát („We are a dog Company“), de az Amazon seattle-i központjában is közel 1500 „munkakutya” tevékenykedik, a Kurgo pedig megvalósította a kutyás álomirodát.

Magyarországon is folyamatosan emelkedik a kutyabarát munkahelyek száma. Ilyen munkahely például  a 2015. évi „Az Év Kutyabarát helye” pályázat munkahely kategóriájának győztese, az Insomnia Reklámügynökség, vagy az első hazai kutyabarát bank, a MagNet Bank is, és ne feledkezzünk meg a Kutyabarát.hu főhadiszállásáról, a KUBIK Közösségi Irodáról sem.

Miért is jó, hogy kutyánk az irodába is elkísérhet bennünket?

A kutatás megállapította, hogy amikor kutyánkat simogatjuk, akkor a boldogsághormon szintje igencsak megemelkedik nemcsak a gazdi, hanem kedvencünk szervezetében is. Ez segít abban, hogy a kutya és gazdája között mély kötődés alakuljon ki.

A boldogsághormon a stresszhormonok szintjét is csökkenti. Stresszből pedig mindnyájunknak kijut bőven a nap folyamán. Ezt mindenki igyekszik a maga módján levezetni, egyesek a kollégákon, mások cigiszünet beiktatásával, az irodakutyások pedig egy nagy adag simogatással és egy rövid kutyás sétával.

Mivel a kutyák természetüknél fogva sokat alszanak, a nap nagy részét munkahelyünkön is ezzel a tevékenységgel fogják tölteni. Néha, amikor „felriadnak” az édes szunyókálásból, odajönnek ellenőrizni, hogy megvan-e a gazdi, de egy jól nevelt és megfelelően szocializált kutya „nem zavar sok vizet” egy munkahelyen sem. Linda Handlin is arra a megállapításra jutott, hogy a „burn out”, azaz a kiégés egyik természetes megelőzése lehet az, hogy kutyánkat magunkkal visszük a munkahelyünkre, ha ez lehetséges.

Ezzel négylábú barátunk életminőségén is javítunk és talán még életét is meghosszabbíthatjuk néhány évvel, hiszen ahelyett, hogy a négy fal között egyedül kuksolna, ingergazdag környezetet tudunk biztosítani számára. Arról nem is beszélve, hogy az együtt töltött sok idő a kötődést is erősíti mindkét félben.

Azért vannak olyan követelmények, melyeknek mind a kutyának, mind a gazdinak meg kell felelnie, ha együtt szeretnének munkába indulni.

A Kutyabarát.hu és az Év Kutyabarát Munkahelye 2015 pályázat nyertese összeállította a Kutyabarát munkahelyi etikettet.


Ajánljuk minden helynek, aki kutyabarát, vagy azzá akar válni, illetve minden Gazdinak, hogy a kutyás együttlét mindenki számára elfogadható legyen a munkahelyen: kutyabarát munkahelyek etikett


 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: pszichologuskereso.hu, fotók: kutyabarát.hu és insomnia.co.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...