Saját KB bal
Saját KB jobb

A Sárrétudvariban élő Buksi lehet a világ legidősebb kutyája

Az emberi években számolva 182 éves Buksi kutya 26 éve vigyázza a családi lovastanyát Sárrétudvariban. Ezzel az életkorral – ha hivatalosan is igazolást nyer – ő lehet a világ legidősebb kutyája.

A 26 esztendős keverék eb akár a Guinness-rekordok könyvébe is bekerülhet, hiszen nem csak Magyarország, de talán a világ legidősebb házőrzőjének számít. Az eddigi rekorder Maggie, a 30 éves ausztrál kelpie volt (bár az ő életkorát gazdája hivatalosan nem tudta igazolni), aki nem olyan régen pusztult el. A magyar kutya életkorát jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) próbálják pontosan megállapítani.

Vajon minek köszönhető ez a kivételesen hosszú életkor?

A gazdi, Kádár Gyuláné elmondása szerint az édesapjától örökölt négylábú egészségéért a mozgékonyság, a tanyasi élet nyújtotta szabadság, Sárrétudvari különleges kisugárzása és nem utolsó sorban a sok szeretet felel.

A kötelező oltásokon kívül nem is találkoznak az állatorvossal, Buksi kizárólag nyers húst (baromfi, csirkefarhát) eszik, a gyógyszereket és a vitaminokat pedig még hírből sem ismeri. Hallása – életkorából adódóan – már nem a legjobb, de a patkányvadászatban még mindig verhetetlen. Napjai nagy részét már pihenéssel tölti, de ez természetes is ebben a korban.

Az ELTE viselkedéskutatója, Kubinyi Enikő azt is megállapította, hogy a házőrző ereiben nagy valószínűséggel más fajták vére is csörgedezik, azt, hogy milyen fajták keveréke még,  Egyed Balázs genetikus vizsgálja. A szakértők szerint Buksi még akár 4-5 évig is élhet. 

„Az állat életkorát legnagyobb mértékben a genetikája és a külső környezeti tényezők befolyásolják” – fejtette ki dr. Gargya Sándor állatorvos. „Tudományosan az is bizonyítható, hogy az anyagcseréhez szükséges szervek, a máj, valamint a vese megfelelő működése elengedhetetlen ahhoz, hogy kutyánk szép életkort éljen meg” – folytatta, majd hozzátette, ellentétben az emberrel, a négylábúak géntérképének kutatása még kezdetleges fázisban van.

„Egy kutya esetében 26 év rendkívüli, nagyon ritka élettartam” – mondta el dr. Könczei Zoltán debreceni állatorvos. „A kis termetűek rendszerint tovább élnek, mint nagyobb társaik, ám ezzel együtt elmondható, hogy a kutyafélék átlagos életkora 13 év. Vannak példányok, akik 16, vagy Buksi esetében akár 26 évig élhetnek” – tette hozzá, majd hangsúlyozta, a változatos étkeztetés, valamint a megfelelő gondoskodás is biztosíthatja az állat jólétét és ezzel együtt a hosszú életét.

És hogy ez a kivételes genetika tovább öröklődött-e? A büszke gazdi véleménye szerint: „Sosem lehet tudni”.

További jó egészséget és még sok boldog évet kívánunk mi is Buksinak!

Maggie-ről ITT olvashattok.


Nemrégen számoltunk be arról, hogy a Kutyabarát.hu szakmai partnere, az Etológia Tanszék újabb kutatásba kezdett, melynek keretében a kutyákban végbemenő öregedési folyamatokat vizsgálják.

Olvassátok el erről szóló korábbi cikkeinket is:

Öreg kutyáktól tanulhatjuk a korosodást

Hogyan öregednek a kutyák


 

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: mon.hu, youtube.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...