Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyák a háborúkban

A frontvonalban szolgálatot teljesítő katonák mellett sok négylábú is segédkezik. A brit hadseregben most rájuk is gondoltak, és védőfelszerelést kapnak, ami megóvja tappancsaikat és érzékszerveiket, mert ők is megérdemlik a törődést.

A hadseregben szolgáló munkakutyák manapság már a hadviselés „elengedhetetlen részét” képezik. Sok katona életét mentik meg azzal, hogy robbanóanyagokat, fegyvereket, lőszereket szagolnak ki, de figyelmeztetnek az ellenséges katonák közeledésekor is. 

Scooby, a hatéves springer spániel egyike a brit hadsereg munkakutyáinak, aki már Afganisztánban is teljesített szolgálatot. A már veteránnak számító négylábú most 35 társával együtt védőfelszerelést kap. Minden kutyának megvan a saját „páncélja”,  a fülvédő a hangos zajoktól, a védőszemüveg pedig a homokviharokban és a helikopterek leszállásakor óvja kifinomult érzékszerveiket.  A speciális kutyacipő pedig lehetővé teszi számukra, hogy biztonságosan mozogjanak például a földön szétterülő veszélyes folyadékok környezetében is.

A kutyáknak azonban meg is kell tanulniuk, szokniuk ezeknek az extra, számukra idegen holmiknak a viselését, ezért most egy három hónapos képzésen vesznek rész Jordániában.

Az eddigi tapasztalatok alapján, azért is”megéri” a négylábú katonák biztonságára vigyázni, mert kiképzésük hosszú időt vesz igénybe, és nem is mindegyik kutya alkalmas minden fontos feladatra.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: dailymail.co.uk
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...