A kutya is lehet optimista vagy pesszimista

A Sydney-i egyetem állatorvosi karának kutatói szerint vannak optimista és vannak pesszimista kutyák. Tanulmányuk a Plosban jelent meg.

“Ez a kutatás azért érdekes, mert objektíven méri a kutyák pozitív és negatív érzelmi állapotait. A kutatóknak és a kutyatulajdonosoknak képet ad a kutya perspektívájáról és arról, hogy ez hogyan változik. Megtudni, hogy egy meghatározott eb optimista vagy pesszimista-e hasznos dolog, különösen a munkakutyák viszonylatában és hatása lehet az állatok életére is” – mondta Melissa Starling, a kutatás koordinátora – írla a gépnarancs.hu.

A kísérlet során egy csoport kutyának megtanították, hogy két különböző (egymástól két oktávra eső) hangot asszociáljanak a  jutalomként kapott tejjel, vagy a vízzel. Majd az állatoknak lejátszottak más, az előzőkhöz csak kevéssé hasonlító, de a két tanult hang közé eső hangokat és figyelték reakcióikat. Azok a kutyák, amelyek válaszoltak ezekre a hangokra, a kutatók szerint optimistáknak tekinthetők, mivel azt mutatják, hogy mindig jó dolgokra számítanak.

„A tesztelt kutyák között több optimistát találtunk, mint pesszimistát, de még korai azt mondani, hogy ez általánosítható. Ez a kutatás, mindenesetre, segíthet az idomítóknak kiválasztani azokat a példányokat, amelyek a leginkább alkalmasak különböző munkákra. Egy pesszimista kutya, amely kerüli a kockázatokat, például, jobb vakvezető lehet, míg az optimista  alkalmasabb drogok vagy robbanóanyagok kiszimatolására” – magyarázta a kutató.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 
Forrás: gepnarancs.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...