Kirándulás kutyával a Gaja-völgyben

A Kelet-Bakonyban, Fehérvárcsurgó mellett található Fejér megye talán egyik legszebb és legnépszerűbb kirándulóhelye, a Gaja-völgyi Tájcentrum. A Gaja-patak csodálatos szurdokvölgyében egy felejthetetlen napot tölthetünk, ahol a család apraja-nagyja és persze négylábúja is élvezettel barangolhat a jól kiépített turistaösvényeken. 

A bejáratnál tábla figyelmeztet arra, hogy kutyák csak pórázon sétálhatnak, mivel a területen vadgazdálkodás is folyik. A pórázas sétát vegyük komolyan, hiszen itt nemcsak apróvadak, hanem szarvasok, őzek, vaddisznók is élnek.

Kutyáinkat mi is csak a fényképek erejéig csatoltuk le a pórázról, illetve azért, hogy lehűthessék magukat a hűvös habokban.

A festői szépségű, 4 km hosszú szurdokvölgyben még a meleg nyári napokon is kellemes erdei sétát tehetünk, vagy piknikezhetünk a halastó partján, ahol tűzrakóhelyek, fedett pihenő, játszótér és büfé is található. A szurdokban kanyargó Gaja patak a föléje tornyosuló óriási sziklákkal szemet gyönyörködtető látványt nyújt. A fák között beszűrődő napfény csodálatosan világítja meg a burjánzó növényzetet. A patakot elhagyva ellátogathatunk az Alba-Regia Forráshoz, vagy felkapaszkodhatunk a Vaskereszthez, ahonnan gyönyörű panoráma tárul a szemünk elé.  

A Gaja-szurdok minden évszakban gyönyörű, de véleményem szerint azért mégiscsak lombhulláskor a legcsodálatosabb, amikor a fákon a levelek már őszi pompájukat mutatják, és a lehullott tarka avarszőnyeg beteríti a patakot.

A szurdok két irányból is megközelíthető. Ha mindjárt a tóhoz szeretnénk érkezni, akkor Fehérvárcsurgóról az Isztimér felé vezető úton kell haladnunk, és az út jobb oldalán találjuk majd a parkolót (É : 47° 17' 50.0028″ , K: 18° 13' 46.8336″). Babakocsival, kisgyerekkel és kutyával mindenképpen ez a jobb megoldás.

A szurdok felső bejárata Bodajk felöl közelíthető meg, a Balinka felé vezető út bal oldalán lesz a bejárat a parkolóhoz, mielőtt a műúton átmennénk a patak felett. A bejáratnál – az állatok miatt – létrás kerítésmászás következik, hogy mindjárt izgalmasan induljon a túra.

Mindenkinek kellemes időtöltést kívánunk a meseszép Gaja-völgyben!

 

Egerszegi Krisztina

(Fotók: a Szerző)

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...