Saját KB bal
Saját KB jobb

Segítőkutyává képzik át a Bukarest utcáin csavargó kóbor kutyákat

A Segítő kóbor kutya elnevezésű kampányt elindító Négy Mancs Alapítvány célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a kóbor kutyákban rejlő terápiás lehetőségekre, mind a rokkant, mind az idősebb emberek megsegítése tekintetében.

A projekt első lépéseként a projekt egyik kezdeményezője, Catalin Cornea, aki tapasztalt kutyakiképző, begyűjti Bukarest utcáiról és menhelyekről azokat a kóbor négylábúakat, amelyek alkalmasak lehetnek terápiás célokra. A következő lépés az első segítő kóbor kutya kiválasztása lesz. Az állat ezt követően intenzív kiképzésben vesz részt, majd segítőkutyaként egy rokkant ember mellé kerül. A kiválasztott kutya átalakulását a Facebookon követhetik nyomon az érdeklődők a kampány oldalán.

„A kóbor kutyákban megvan az a természetes túlélési ösztön, amely segít nekik boldogulni az utcán, de egyúttal kiválóan alkalmassá teszi őket arra, hogy segítőként szegődjenek egy fogyatékkal élő ember mellé, akinek különleges igényei vannak a mozgással vagy más fizikai szükségletekkel összefüggésben” – húzta alá a szervezet közleménye, kiemelve, hogy ezek az állatok nagyon nehéz körülmények között élnek, ezért nagyon könnyen alkalmazkodnak, fogékonyak, és igazi, mély barátságot képesek kialakítani azzal, aki a gazdájukká válik.

A kóbor kutyák bevonásával végzett terápiákat megfigyelő pszichológusok szerint a kezelés ezen alternatív formája rendkívül jó eredményeket hoz, még a nagyon problémás esetekben is. Úgy fogalmaztak, a különböző fogyatékkal vagy rendellenességgel (Down-szindróma, autizmus, mentális retardáció, mozgásproblémák) élő gyerekek az állatasszisztált terápia révén kapcsolatba tudtak lépni a külvilággal, társaságkedvelőbbé váltak és nagyobb figyelmet fordítottak a külvilág eseményeire.

 

További cikkeink a témában:

A kutyák gyógyító ereje

Érző kutyák, érző gazdik

A baráthegyi, aki ért a kutyák nyelvén

Segítőkutyával az élet…örömtelibb – Rácz Mariann története

Terápiás állatok, házi kedvencek, a lélek gyógyítói

Szívmelengető kisfilm a vakvezető kutyákért

 

 

(kutyabarát)

 

 

Forrás: MTI, origo.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...