Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyával szabad(ban), avagy kutyabarát körkép

Vedd észre a jót és mutasd meg a kutyádnak is. Számtalan nemzetközi felmérés, tanulmány bizonyította már, hogy a magyar emberek életszemléletükkel vezető helyet foglalnak el a szkeptikusság, borúlátás és bizalmatlanság területén.

A mindennapi életükben nehezen veszik észre a pozitív változásokat, nem kellően nyitottak a szépre, a jóra, a fejlődésre és az új lehetőségekre. Ez a fajta negatív szemlélet jól nyomon követhető a kutyatartó emberek jelentős részénél is.
Pedig van mit észrevenni, vannak pozitív eredmények a hazai kutyás kultúra területén.

Közterület és a kutyák

Ebben a fejezetben mi másról is eshetne szó, mint az oly sok vitát kiváltó ürülékről. Egy-két évtizeddel ezelőtt még semmilyen felszerelés, háttéripar, – de ami a fontosabb, – szokásrend és gyakorlat nem létezett erre vonatkozólag. Az ellenzők világot látott részlege nyugat felé mutogatott, ahol évtizedek óta felszedik, eltakarítják a gazdik kutyájuk ürülékét. Az örök hangoskodók kifogások sorozatát hozták, hogy itt miért NEM, akkor sem, ha ott IGEN. De az idő és a kutyatartási kultúra színvonalának folyamatos emelkedése mára már erre egyértelműen pozitív irányba mutat. Jelenleg az országban kb. 8-10 különféle kialakítású, un. kutya WC létezik. Több cég is foglalkozik ezek importjával vagy gyártásával, zacskókkal való feltöltésével és a tartalomnak a környezetvédelmi előírások szerinti elszállításával. Ma már alig van nagyváros az országban ahol ne lenne valamilyen, valamennyi, valahol. Az interneten találkozni olyan városi önkormányzati honlappal, amelyen egy web-térképen van bejelölve a város parkjaiban kihelyezett 40 db kutya-WC pontos helye, – GPS koordinátákkal!!!

Közel 2 éve, az egyik fórumon beszámoltam róla, hogy egy osztrák, a biológiai körforgásba illeszkedő termékeket fejlesztő és gyártó cég jóvoltából az európai piacra került az első, komposztálható, 'kutyapiszok-zacskó'. Kaptam is néhány felháborodott e-mailt, amelyeknek tartalma azt állapította meg, hogy ebben az országban fényévnyi a lemaradás és ez a kutyapotty-zacsi valami elérhetetlen csoda.
Itt hívnám föl a hasonlóan gondolkodók figyelmét, hogy az ország több pontján is feltűntek a kutya WC-kben a biológiailag 100 százalékosan lebomló, hazai gyártmányú és magyar feliratozású zacskók.

Vendéglátás kutyával

Igen nagy változás történt az ország egyik legfontosabb turisztikai területén, a Balatonon is az elmúlt évtizedben. Rájöttek, hogy a bevétel részét képező, kutyával érkező vendégeket és kutyáikat megfelelően ki kell szolgálni és ezért plusz ár kérhető. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a nyaralásra, balatoni hétvégére csak a jól szocializált, helyesen nevelt és megfelelő egészségügyi ellátásban és higiénikus ápolásban részesített társállatokat viszik magukkal az emberek. Tehát némi odafigyeléssel a kutyás vendégek fogadása, kiszolgálása, mint plusz szolgáltatás, vonzóbbá teheti a vendéglátóhelyeket. Az interneten egyre több listát és ajánlót találni 'kutyabarát vendéglátóhelyek' címmel, éttermekről, szálláshelyekről ahol a kutyával betérőt is szívesen látják.

Egy rövid egyetlen napos élménybeszámoló az elmúlt nyári szezon egy napjáról: Balatonalmádi főterén található Fagyizó előtt egy figyelemfelkeltő táblán a felirat: KUTYA OÁZIS. A felirat fölött egy újságból kivágott kutya fotója és lent két edény, az egyikben száraz táp a másikban víz, – hoppá!!! A fagyiért sorban állók örülnek, a kutya ihat, a kutya nélküli sorban állók jól szórakoznak, a gyerekeknek rögtönzött ismeretterjesztést és oktatást tartanak a szülők kutya ügyben, mindenki jól jár.
Egy sarokkal odébb Étterem és Panzió egyik fapadja alatt gyakorta látni egy fehér szőrtömeget lihegni, az asztaltársaság németül beszélget. Az üzletvezető, – akinek, mint kiderül, családi körében több kutya is van, – készségesen informál, hogy náluk évek óta be lehet jönni kutyával és tavalytól a panzió szobáiban a szállást igénybevevők is hozhatják kutyáikat.

A szintén a városközpontban található másik Étterem is kutyabarátnak vallja magát. Ide betérve a kutyám azonnal dicsérő szavakat kap a szomszéd asztalnál menüt fogyasztó, – maga is kutyatulajdonos, – törzsvendégtől. Akinek elmondása szerint a nyári főszezonban minden nap látni itt kutyás vendégeket. Évek óta nem tapasztalt semmi negatívumot, az egyetlen észrevétele, hogy amikor már egy kutyás vendég valamelyik asztalnál ebédel, akkor egy másik kutyás vendég betérésekor néha a kevésbé jól szocializált ölebek hangos ugatásba kezdenek.

A Kikötő Étterem teraszának egyik szélső asztalánál egy család ül, a napernyőhöz csatolt póráz végén pedig egy Német-juhász hever. Odamegyek és kérem beleegyezésüket a fényképezéshez, közben elmondják, hogy a Yacht Campingben laknak, azért mert oda már évek óta bevihető a kutya. Elégedettek a környék 'kutyabarát szolgáltatásaival', szerintük valamilyen összefogással meg kellene szervezni, hogy ezeket a helyeket is feltűnően kitáblázzák. Ne csak a „piros körben, pirossal áthúzott kutya” látványa tűnjön az emberek szemébe, ha nem az is, hogy igen is megvalósítható olyan színvonalas vendéglátás, ahol a kutya és a gazdi egyforma ellátásban részesül. Szerintük még egy olyan strand kialakítása is eszébe juthatna valamelyik vállalkozónak, ahol ember és kutya egyaránt élvezhetné a Balaton vízi örömeit.
Esti program a strand főbejáratánál: egy szabadtéri színpad, szemben padok, asztalok, két oldalt kis faházikók: Balatonalmádi Borfesztivál. Minden, ami vele jár: árusok, zaj, zene, tömeg – és persze finom borok. Az egyik faházháznál megállok száraz vörös ügyében érdeklődni, a fiatalember nem igazán rám figyel, ha nem a kutyámra. Kicsit zavartan észreveszi pillantásom, gyorsan megdicséri a kutyámat és megkérdezi: „adhatok hideg vizet neki ?” – már nyúl is a pult alá egy műanyag tálért, kiveszi a hűtőből a szénsavmentes ásványvizes flakont és a kutyám legalább olyan gyors és kellemes kiszolgálást kap mint, a pult előtt álldogáló borkóstolók. Aznap este 8 kutyás vendéget sikerült megszámolnom. A kutyák között volt az ölbe kapkodós kedvenctől, a minden inger iránt közömbös nagytestűig, jó néhány méretű és fajtájú. A gazdik azonban egységesek voltak, mozgásukon, jelenlétükön látszott, hogy ez számukra nem különlegesség és nem egyedi, ha nem természetes, hogy a kutyával együtt mennek a hasonló helyekre és rendezvényekre.

Beviheted a kutyád !

A múlt év tavaszán „KUTYABARÁT ÜZLETHÁZ” avató rendezvényre került sor az egyik bevásárló központban, ahol a szervezők azt tűzték ki célul, hogy a kutyákkal is bemehessenek a gazdik, a vásárlók az üzletházba. A legfontosabb lépés ez ügyben, hogy az üzletek tulajdonosai, üzemeltetői és vezetői tájékoztatva legyenek arról, hogy a jelenlegi jogszabály csak azt köti ki, hogy olyan területre, ahol az élelmiszer termékek előállítása zajlik, illetve a pult belső területére (ahova egyébként is kizárólag egészségügyi könyvvel rendelkező személyek léphetnek be) TILOS a kutyát beengedni. Az eladó térben, a hipermarketek előterében, üzletházak sétálóterületén a gazdájuk felügyeletében a kutyák jelenléte NEM TILOS! A jogszabály tehát NEM tiltja a kutyák beengedését az üzletbe, ez kizárólag az üzlettulajdonos illetve a bérlő saját döntése. Nyugat-Európában már megszokott, hogy a kutyákkal is el lehet indulni bevásárolni, itthon az emberek ilyen irányú ismeretanyaga meglehetősen hiányos.

Egy Takarékszövetkezet fővárosi fiókja már több mint két éve többek között azzal a szolgáltatással is várja ügyfeleit, hogy kutyával is be lehet menni ügyet intézni vagy banki szolgáltatásaikat igénybe venni. A pénzintézet üzenete egyértelmű: „Kedvencével együtt térjen be hozzánk!”
A bank reklám figurája, – egy méhecske, – (az is egy állat!) több formában és méretben is jelen van, a kellemes kialakítású belső térben, ahol a nagyméretű képernyőn futó, látványos audiovizuális reklám egyik főszereplője egy kutya, aki azt közli a bank ügyfeleivel, hogy: „Ez egy kutyabarát bankfiók!” A kutyával betérő ügyfelek főként idősebb emberek, akik szeretnék a kutyasétáltatást vásárlással, ügyintézéssel összekapcsolni, valamint fiatalok, akik meglehetős természetességgel kezelik ezt a dolgot, mert valószínűleg ismerik ezt a külföldi tapasztalataik alapján.

Nagyvázsony, CACIB 2010-ben a kiállítás területére a kutyás tömeg, majd – vagy serleggel, vagy anélkül, – vissza ki, aztán át az autóparkolóba és irány haza, vagy a következő kutyakiállítás helyszínére. Néhányan azonban laza kirándulósra vették a figurát és, 'ha már úgy is itt vagyunk' alapon felkeresték a hely szimbólum értékű helyszínét, a várat is. Közeledtünkre, a bejárat előtti pénztárfülkéből kikiabált egy néni: „bevihetik ám a kutyákat is, nem kell értük fizetni” – így hát bevittük. Mivel meggyőződésem szerint nincsenek véletlenek, másnap este kaptam egy e-mailt egyik gazditól: „Bakonybélben, a Hotel Bakonyban aludtunk, külön szoba van fenntartva a kutyussal érkezőknek a földszinten, amihez kertkapcsolatos terasz tartozik. Cseszneken is beengedtek minket a várba, a kutyusért itt sem kellett fizetni. A Sümegi-várban is ugyan ez volt a helyzet. A Kis Balatoni Nemzeti Park területén a Kányavári-sziget, természetvédelmi területet is megnéztük, ide is bemehettünk a kutyával.”

Evés közben megjött az étvágy és az elmúlt év hétvégéin szisztematikusan, kutyástól vettük a nyakunkba vettük a Balaton-felvidék kiránduló helyeit:

Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Hegyestű: Az egykori bazaltbánya területén, -amelyben feltárul az 5-6 millió évvel ezelőtt keletkezett vulkán belseje, -a vulkáni kráterben sétálhattunk a kutyáinkkal. Ott jártunkkor, egy hétvégi délelőtt 5 gazdi használta ki a lehetőségét ennek a kitűnő KUTYAbarát kirándulóhelynek.

Bakonybél, Erdők Háza Múzeum: „Igen behozhatják a kutyákat, de a kitömött erdei állatok miatt legyenek mindig pórázon”

Tihany, Belső-tó: A csónakkölcsönző mellett tábla hívja föl a figyelmet, hogy ott van a négylábúak strandja. Ezzel az egyszerű megoldással egyszerre őrizték meg a tó más részén a horgászok nyugalmát és egyben teret biztosítottak a fürdéshez, vizes hancúrozásokhoz a tó partján sétálók és kirándulók kutyáinak.

Tihany-Sajkod: A strand parkolójától közvetlenül a természetes partszakaszon vezet a szép erdei út, a Tea Ház irányába. Az útról néhány helyen elérhető a víz. Kutyával fürödni, beúszni NEM TILOS! A környéken lakó és nyaraló kutyások között ez a lehetőség annyira népszerű, hogy szinte egymásnak adják át ezt a kincset érő lehetőséget, néha 5-10 percet kell várni amíg szabaddá válik egy-egy kavicsos lejárat. De az élmény gazdinak és kutyának megéri. A Tea Ház üzemeltetői egyébként maguk is kutyatulajdonosok és természetesen minden kutyájával teázni betérőt szívesen fogadnak.

Szépalmapuszta: Az arborétumba és a Hotelbe is bevihető a kutya, a portán udvariasan felhívják a kutyás gazdik figyelmét, hogy a közvetlen közelben lóistálló és lovaglás van, figyeljenek a kutyákra.

Kapolcs, Művészetek-völgye: Rengeteg a nézelődő, sokan kutyával, sokan gyerekkel. A vendéglátásra kialakított helyek mindegyikében láttunk az asztalok, székek között heverő kutyákat. A koncertekről, előadásokról és a képzőművészeti galériákból sem voltak kitiltva egyetlen faluban sem a négylábúak. A vásári forgatagban a kutyám vette észre az egyedi mintájú, kézzel készített, kerámia kutya-itató edényeket

Szigliget, Vár: Belépőjegy nélkül be lehet vinni a kutyát, a bástya lépcsőjén, másik 2 kutyás kirándulóval is találkoztunk.

Végezetül essen szó a Balaton hajóforgalmáról, amelynek a kutyák, jegy ellenében, teljes jogú utasai lehetnek. A hivatalos előírás óvatossága szerint fajtára és méretre való tekintet nélkül: szájkosárral. De miután a hajón utazó gyerekeknek a biztonsági rácsra történő fölmászása, a hajókorlátra csimpaszkodása, a fedélzeteken való rohangálása és randalírozása percek alatt pánikot okozva, lekötötte a teljes személyzet és a gyerekekkel lévő 8-10 felnőtt figyelmét és energiáját, hamar kiderült, hogy a hajózás és az utasok biztonságát és életét inkább veszélyeztetik a gyerekek mint a kutyáink. Ezért hamar megszabadítottuk kutyáinkat a kényelmetlen viselettől, miközben arról beszélgettünk, hogy igaza lehet annak az osztrák hotel tulajdonosnak, aki kutyákat IGEN, de 10 év állati gyereket NEM enged be a szállodájába.

Roham léptekkel fejlődik tehát a kutyatartási kultúra ebben az országban, csak észre kell tudni venni, – majd élni a lehetőségekkel, kihasználni minden szépet és jót ami a gazdiknak és kutyáiknak megadatik.

Gazdik, ajánljatok Ti is helyeket nekünk!
 

 

Forrás: kutya.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...