Saját KB bal
Saját KB jobb

Bologna legjobb kutyabarát helyei

Bologna azon kevés olasz városok közé tartozik, amely bármelyik évszakban fantasztikus utazási cél a kutyások számára, akár a nyüzsgőbb, meleg nyári időszakban, akár a hűvösebb, esős évszakokban.

Bologna Emilia-Romagna tartomány fővárosa, gyönyörű történelmi város és egyben egyetemváros (itt alapították Európa első egyetemét), mindezek ellenére (vagy éppen ezért) nem tipikus turistaközpont, így az egyéb olasz nagyvárosokban megszokott tömeg sem jellemzi. Szerintünk kutyával tökéletes olaszországi célpont lehet.

Bologna – az árkádok városa

Amerre a szem ellát, szinte csak árkádokat látni, a város nagyrésze bejárható a gyönyörű árkádok alatt. Ennek kutyásként hatalmas előnye van, hiszen akár nyáron, akár esős időben sem kell otthon maradni. Ugyanúgy tudjuk élvezni a sétát a városban együtt.

A város főtere, a Piazza Maggiore Bologna lüktető központja, a helyiek kedvelt találkozóhelye, számos városi esemény helyszíne. Fő látnivalója a San Petronio-bazilika, de gyönyörűek a teret szegélyező reneszánsz stílusú paloták is. Bolognában úton-útfélen gyönyörű templomokba botlunk, melyek egész nap nyitottak, megtekinthetőek. Több templomban láttuk, hogy a helyiek számára teljesen természetes, hogy pórázon vezetett kutyájukkal együtt mennek be.

A Piazza Maggiore melletti bájos utcácskákat is érdemes felfedezni, ahol rengeteg kis üzlet, kávézó, bár található. Azt jeleznünk sem kell, hogy ezek mind látogathatóak kutyával, sőt a legtöbb helyen már a tulajdonos kutyája üdvözöl minket. Az elegáns boltíves Piazza Maggiore mellett a középkori piac szűk és egyben sötét sikátorait is érdemes bebarangolni. Ha errefelé járunk, semmiképp se hagyjuk ki Bologna gasztro-piacát, a Mercato di Mezzo-t, ami egy igazi helyi street food paradicsom. Itt végig kóstolhatjátok a tipikus bolognai konyhát: tészták, pizzák, focaccia, tengeri herkentyűk és olasz borok, kézműves sörök egyaránt kaphatóak. Itt nagy kedvencünk volt a L’antica Bottega standja csodás focacciákkal, szendvicsekkel, sajt – és sonkatálakkal. A szomszédos zöldség-gyümölcs piacnál, sőt halas piaci résznél is rengeteg gazdit láttunk vásárolni kutyája társaságában.

Bologna – a gasztronómia és a kávé fellegvára

Mivel tényleg nem találtunk olyan vendéglátóhelyet, ahol a kutyákat ne látták volna szívesen, inkább a gasztronómiai élmény szemszögéből ajánlunk helyeket nektek, ahol finomakat ehettek-ihattok kutyátok társaságában.

Édesszájú vagy és reggeliznél egy finomat? Akkor vedd az irányt a Vittoria Pasticceria (Via Giuseppe Dagnini 21/F, Bologna) felé. Minden reggel kutyás törzsvendégek kávéznak és reggeliznek itt. A pisztáciás croissant és a brioche kötelező!

Ha kávé, akkor irány a Terzi (cím: Via Guglielmo Oberdan 10/d, Bologna)! Olasz kávéfüggőként kategorikusan kijelenthetjük, hogy még alig ittunk rossz kávét az országban (még benzinkúton sem!), Bologna pedig a minőségi kávé terén is kiemelkedő. A Terzi-t a különleges választékért, az udvarias kiszolgálásért és a szakmai hozzáértésért emelnénk ki a többi szuper kávézó közül. És egy jó tanács, fogyaszd úgy a kávét, ahogy a helyiek: szigorúan a pultnál (akár a melletted ülő kutya társaságában), illatold meg, majd lassan minden kortyát kiélvezve hörpintsd fel a kávét, akár kérj mellé egy finom kekszet. És persze mosolyogj…

Pizza rajongó vagy? Pizzeria da Michele (Piazza S. Martino, 3b, 40126 Bologna) hatalmas adag nápolyi típusú pizzát ad, és itt nemcsak a mennyiség megnyerő: mennyei alapanyagokból, tökéletes tésztával készült pizza variációkkal kápráztat el, ahányszor ott eszünk.

Ha egy minőségi mortadellás szendvicsre vágysz, amit akár egy padon, vagy az árkádok lépcsőin ennél meg nézelődve, akkor pedig menj Mó Mortadella Lab. felé (Via de’ Monari 1/c., Bologna). Bologna méltán büszke erre a hústermékére, a legtöbb helyen kóstolótálakon ital mellé is adnak a vendégeknek, de ha egy nagyobb adagra vágysz minőségi pékárúval, akkor itt a helyed!

Ha Bologna autentikus tésztáit, például a Lasagne verdi alla-t vagy a Tagliatelle al ragú-t szeretnéd megkóstolni, akkor pedig tévedj el a kisutcákban, és bártan ülj be bármelyik trattoriába, nem fogsz csalódni.

Kutyabarát szállások – szinte mindenhol 

Szálláshely ajánlónak nincs létjogosultsága itt abból a szempontból, hogy hova mehetsz kutyával és hova nem. Inkább az alapján válassz szállodát, apartmant vagy egyéb típusú szállást, hogy a város melyik pontján szeretnél több időt tölteni, vagy mik a preferenciáitok (nagyobb szoba, szálloda vagy konyhával ellátott apartman stb.). Mi a RESIDENCE OPERA (Strada Maggiore 52-52/2., Bologna) történelmi épületben lévő, de csodásan felújított apartmanját választottuk most, ami a belváros szívében, gyönyörű helyen található. Nagy előnye, hogy saját parkolóval rendelkezik (ez a belvárosban megfizethetetlen előny), a konyha és fürdőszoba felszereltsége tökéletes, ahogy a balkonról való kilátás is.

Bolognának talán csak egy pici hátránya van kutyásként, hogy viszonylag kevés zöldfelület, park található a belvárosban, így maradnak a zegzugos kis utcácskákban, a grandiózus tereken és az árkádok alatti séták. A belvárostól nem messze található viszont a Giardini Margherita gyönyörű parkja, ahova természetesen (itt) bemehetünk kutyával is. Ez Bologna legnépszerűbb és legnagyobb parkja, érdemes egy nagyobb sétát beidőzíteni itt egy finom tészta vagy pizza után.

Röviden összefoglalva: Bologna imádja a kutyákat, a kutyátok pedig imádni fogja Bolognát!

 

(Kutyabarát.hu)

További olaszországi tapasztalatainkról itt olvashattok:

Kutyabarát Trieszt

Kutyabarát Toszkána I.

Kutyabarát Toszkána II.

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...