Saját KB bal
Saját KB jobb

Kérdések és válaszok kutyakabát témában

Számos tévhit és félinformáció kering kutyakabát témában. Kezdve attól, hogy kell-e egyáltalán, és ha igen, akkor mikor? Véd-e a kutyakabát a hidegtől? Milyen a jó kabát? És végül, hogyan vegyük rá az ebet, hogy felvegye?

Ezekre a kérdésekre részben már válaszoltunk a korábbi cikkeinkben:
A kutyák és a télikabát: az alapoktól a profi szintig  – 1. rész és 2. rész

Most lássuk, ami eddig kimaradt!

Meg tudnak fázni a kutyák?

Sokan úgy gondolják, azért nem kell a kutyáknak kabát, mert azon kívül, hogy fáznak, más bajuk nem lesz a hidegtől. Ez nem igaz. Az emberekhez hasonlóan a kutyák is fázhatnak. Az, hogy melyik kutya mennyire fázik, az függ a szőrzet hosszától, típusától és a kutya méretétől is. Egyes fajtákat, például az alaszkai malamutot és a szibériai huskyt hideg időjárásra tenyésztették ki. Ők a téli hidegben, hóban érzik elemükbn magukat. Többrétegű bundájuk és vastag aljszőrük jól szigetel. Nagy, izmos testük így nem hűl ki. Ezzel szemben egy whippet vagy egy tacskó sem vastag bundával, sem többrétegű szőrzettel nem rendelkezik. Ráadásul kistestűek, ezért hamarabb kihűlnek.

Az intenzív hideg megfelelő védelem nélkül veszélyes a kutyák számára, és kihűléshez vezethet. Ez súlyos esetben akár halálos kimenetelű lehet. A hideg időjárás fagyási sérüléseket is okozhat a kutya fülén, farkán vagy mancsain. A megfázás, a felfázás mellett az ízületi gyulladást is súlyosbíthatja a hideg.

Biztonságos téli kabátot húzni a kutyára?

A téli kabát teljesen biztonságos, amennyiben a megfelelő időben öltözteted fel. Soha ne adj rá kabátot, amikor enyhe az idő, vagy amikor bent van a lakásban. A túlöltöztetés túlmelegedéshez vezethet. Bármennyire is aranyosnak tűnik, nem minden kutyának kell kabát vagy pulcsi.

Melyek a legjobb kabátok kutyáknak?

A jó kutyakabát teljes mértékben fedi a nyakat, a hasat és a hátat. A tarkótól a farokig ér. A szuka kutyák esetében a hátsó comb elejéig érhet a hason, kanoknál az alsó bordák vonaláig. A csak a mellkast, hátat fedő pulcsik nem sokat érnek. Az igazán fázós kutyáknak érdemes overált venni, ami fedi és védi a combizmot, amely a legnagyobb izmuk, ezért a legnagyobb hőleadásra képes. A kabátnak jól kell illeszkednie, de nem szabad túl szorosnak lennie, és nem szabad korlátoznia a mozgásukat.

Kell-e a kutyámnak kabát?

Ha az alábbiak közül bármelyikre igen a válasz, akkor érdemes felöltöztetni a kutyát a hidegben:

  • rövid szőrű
  • nincs aljszőre
  • közel van a talajhoz
  • kistestű
  • idős vagy beteg
  • kölyök
  • leginkább pórázon sétál
Mennyi ideig lehetnek kint a kutyák fagypont körüli időjárásban?

Ha a hőmérséklet fagypont alatt van, a fenti kategóriába sorolható kutyáknak 10-15 percnél tovább nem szabad kint tartózkodniuk.

A kutyakabát valóban melegen tartja a kutyát?

Az emberekhez hasonlóan a kabátok is segíthetnek a kutyának melegen maradni a hideg időben, különösen, ha rövid a szőrzete, vagy ha a kutya kisebb termetű. Figyeljünk az anyagválasztásra. Egy egyrétegű, műszálas valami nem fogja melegen tartani az ebet. Keressünk polár vagy más meleg anyagú, vagy bélelt kabátokat.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/does-my-dog-need-coat; Kép: Photo by Naomi Salome: https://www.pexels.com/photo/a-dog-in-a-blanket-10660435/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...