Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by László Glatz on Unsplash

Veszettség fertőzést azonosítottak kutyában Kelet-Magyarországon

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) év eleje óta tartó vizsgálatai kutyánál és aranysakálnál is igazolták a veszettség fertőzöttséget.

 

A Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) és a Nébih a fertőzések igazolása miatt fokozottan figyelmezteti az állattartókat a veszettség elleni védekezés fontosságára. Az ukrán határ közelében kutyában és aranysakálban is igazolták a fertőzés jelenlétét.

A Nébih munkatársai egy 2024 január 1-jén Tiszabecsen elhullott kutyánál igazolták először a veszettség fertőzést. Pár nappal később Jánkmajtis közelében egy aranysakálban azonosították a fertőzöttséget. Az állatot kimondottan diagnosztikai céllal lőtték ki. Ezek a települések viszonylag közel egymáshoz az ukrán határ mellett találhatók Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Az esetet súlyosbítja, hogy ezeken a területeken korábban számos járványügyi intézkedés történt. Fokozott felügyelet, ebzárlat és a rókák gyérítését is elrendelte a hatóság a korábbi fertőzések miatt. Az intézkedések továbbra is érvényben vannak, amíg a járványügyi helyzet miatt szükségesnek tartja a hatóság.

A veszettség az emberre is veszélyt jelent

A vadon élő és kedvtelésből tartott állatok mellett a veszettség fertőzés az emberre is veszélyt jelent. A veszettség védőoltás a kutyák számára kötelező és évente ismétlendő. Macskák esetében ez az oltás csak ajánlott, de a jelenlegi helyzetben kimondottan javasolt. Az ukrán határ mellett élő gazdiknak ezekre az intézkedésekre most fokozottan kell figyelniük. A veszettségről és a fertőzés elleni védekezésről a Nébih honlapján részletes és fontos információkat találunk:

https://portal.nebih.gov.hu/veszettseg

www.veszettsegmentesites.hu

https://portal.nebih.gov.hu/kitoresek-es-mentessegek

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Nébih

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...