Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Juan Camilo Guarin P on Unsplash

Horror állatkertre csapott le a rendőrség Virginiában

Több tucat állatot foglalt le a rendőrség egy virginiai állatkert területén, egy fehér tigrist a helyszínen el kellett altatni.

A Virginiai Államügyészség nemrég tette közzé a Rockbridge megyei Natural Bridge Zoo-ban  folytatott nyomozás sokkoló eredményeit . Az államügyész állatvédelemmel foglalkozó csoportja  és a rendőrség speciális nyomozói közösen tárták fel az állatkert területén uralkodó megdöbbentő állapotokat és gyakorlatokat. A Rockbridge Megyei bíróságra benyújtott vádak között a gondozás hiányossága, az állatok nem megfelelő tartása és állatkínzás is szerepel. A helyszínen 95 élő állatot találtak, mellettük tucatnyi halott állat és különféle állati testrészek hevertek. A lefoglalt állatok között volt 12 fehérarcú kapucinus majom, 15 ara, egy szervál, burmai és királypitonok, egy mini szamár és több más állat is.

Egy Zeus nevű fehér tigris az eljárás során elaltatásra került. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a többi lefoglalt halott állatot a vizsgálat során altatták el, vagy már így találtak rájuk. A helyszíni eutanáziát azonban csak akkor végzik el az állatorvosok, ha az állat szenvedésének megszűntetésére nincs más lehetőség.  Az elhunyt állatok, állati részek és elkobzott ingóságok listája igencsak hosszú. Találtak többek között zsiráf farkakat, zebra bőrt és fagyasztott zsiráf ürüléket is a helyszínen.

Nem először került vádak alá az állatkert

Debbie Leahy az Amerikai Állatvédő Társaság képviselője szerint az állatkínzás miatti igazságszolgáltatás régóta esedékes.  Szerinte a létesítmény egy „szánalmas útszéli állatkert”, amely a profitot helyezi előtérbe az állatok humánus bánásmódja helyett. 2017-ben a létesítmény már több vizsgálaton is átesett és figyelmeztetést kapott, többek között egy Asha nevű elefánt állapota miatt.  A vizsgáló hatóság akkori jelentésében az állt, hogy megdöbbentő és archaikus állapotok uralkodnak az állatkertben.

Az állatkert már többször is bekerült a hírekbe, különféle állatjogi csoportok és aktivisták kritikái miatt. Mindannyian az állatkert állattartási gyakorlatait és állatjóléti normáit kérdőjelezték meg. A mostani eset ismét felveti az állatkertek és hasonló intézmények állatjóléti normáinak és gyakorlatainak fontosságát a közvélemény és a jogalkotók számára. Az események nyomán várhatóan további vizsgálatok és intézkedések következnek, amelyek célja az állatok jólétének biztosítása és az állatkertekben uralkodó körülmények javítása.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...