Saját KB bal
Saját KB jobb

Preventív gondozás: korai diagnózis, intő jelek

Milyen intő jelekre figyeljünk, ha időben észre akarjuk venni a betegségeket

„Azt hiszem, szívférgességem van.” „Fáj a porckorongom, úgy érzem, nehezen kelek fel reggelente.” Ilyen, és ehhez hasonló kijelentéseket nem várhatunk kutyáinktól. Ők nem a szavak, hanem a testbeszédük, vagy éppen a látható tünetek révén tudatják velünk, ha valami bajuk van. Köhögés, tüsszögés, viszketés, sántítás… a lista folytatható. A preventív gondozás, azaz a betegségek megelőzése és a minél koraibb diagnózis, a kutyák körében is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Ma már nem várjuk meg, hogy Morzsi csak nagy nehezen bírjon felkelni a fekhelyéről az ízületi gyulladás miatt. Helyette inkább táplálék kiegészítőkkel, rendszeres orvosi ellenőrzéssel, fizioterápiával és még ki tudja mi mindennel igyekszünk segíteni, hogy ez a pillanat lehetőleg ne jöjjön el. A kulcs ahhoz, hogy az egészségügyi problémákat korán észrevegyük, mielőtt azok komolyabb (és egyébként költségesebb) problémává válnának, az odafigyelés.

A preventív gondozás előremutató befektetés. Igaz, bele kell tenni egy kis energiát és pénzt, de ezzel később elkerülhetők a komoly problémák. Az ízületek védelme, a kognitív képességek megőrzése, a cukorbetegség és az elhízás megelőzése mind olyan dolgok, amikhez nem kell nagy dolgokra gondolni. Naponta, egyszerű lépésekkel, rutinná váló mozdulatokkal tehetünk azért, hogy kutyánk hosszan és jó életminőségben lehessen mellettünk. Az alábbiakban pár olyan dolgot mutatunk be, amellyel hozzájárulhatunk ehhez.

Éves kontroll vizsgálatok és vérkép

Az egészséges felnőtt kutyáknak évente legalább egyszer, de inkább kétszer, érdemes ellenőrző vizsgálatra járniuk. A kétszeri vizsgálatot az állatorvos javasolja, például bizonyos életkor felett, vagy egyes krónikus betegségek esetén. A fizikális vizsgálat során szívzörejeket, megnagyobbodott nyirokcsomókat, megnagyobbodott vagy zsugorodott veséket, bőrproblémákat és még sok mást is fel lehet fedezni. Amit pedig manuálisan nem lehet vizsgálni, azt diagnosztikai vizsgálatokkal, például bélsárvizsgálattal, vizeletvizsgálattal és vérvizsgálattal lehet kiszűrni. Ezekkel a szervi rendellenességeket korán fel lehet fedezni, és a korai diagnózis akár életet is menthet.

Oltások, megelőző készítmények

Talán alapnak tűnik, de nem minden esetben az. A kötelező védőoltáson (veszettség) kívül még számos fertőző betegség ellen létezik megelőző vakcina vagy készítmény. Gondoljunk csak a kullancsok elleni szerekre, vagy a szívférgesség ellen védő készítményekre. A veszettség elleni vakcinát törvény írja elő. Ezen felül  vannak kombinált oltások. Ezek parvovírus, szopornyica, leptospirózis, fertőző májgyulladás, olykor a kennel köhögés elleni hatóanyagokat is tartalmaznak.  Létezik Lyme-kór elleni vakcina is, illetve a kullancsok által terjesztett egyéb betegségek ellen külső élősködők elleni szerekkel védekezhetünk.

A folytatásban összegyűjtöttük azokat a konkrét tüneteket, amelyek segíthetnek a korai diagnózis felállításában.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/pet-health/preventive-care; Képek: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/woman-hugging-her-dog-5257630/; Photo by Andreas Schnabl : https://www.pexels.com/photo/legs-of-person-standing-with-dog-on-pier-19559566/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...