Saját KB bal
Saját KB jobb
congerdesign képe a Pixabay -en.

Újabb szigorító tervezet készült a szaporítók ellen

Az új törvénymódosítási tervezet betiltaná a kutyák, macskák és madarak vadon befogott egyedeinek, valamint házi szaporulatainak értékesítését az állatvásárokon. A tervezetet társadalmi egyeztetésre bocsátották.   Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a szaporítók elleni határozott fellépés mindig az egyik legfontosabb célkitűzésük volt. A 2021 végén módosított Büntető Törvénykönyv szerint az állatkínzást elkövető illegális szaporítók akár öt év szabadságvesztést is kaphatnak 2022 január 1-től.

„A civil szervezeteknek rengeteget köszönhetünk az állatvédelem területén, több évtizedes gyakorlati tapasztalataik, meglátásaik nagymértékben segítik a munkánkat. Természetesen a döntések, intézkedések előkészítése során is minden alkalommal egyeztetünk velük” – mondta Ovádi Péter kormánybiztos.

Közös munka a civil szervezetekkel

A módosítást ezúttal is a civil szervezetek kezdeményezték, majd a Nemzeti Állatvédelmi Tanács véleményezte. Ezután kezdték el kidolgozni a módosítási javaslat részleteit. Az állatvásárokon tapasztalt állategészségügyi körülmények legtöbbször kifogásolhatóak. Az árusok rendszerint nem tartják be a jogszabályokban meghatározott intézkedéseket. Ezek a viszonyok kedveztek a szaporítóknak is, hiszen törzskönyv nélküli állatok kerültek eladásra. A módosítás eredményeképpen a továbbiakban kutyát, házi macskát és madarak vadon befogott egyedeit állatvásárokon – ideértve állatbörzét és állatárverést is – nem lehetne majd árulni. A társadalmi egyeztetés november 28-ig tart, az észrevételeket a megadott határidőig várják.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: vehir.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...