A hétvégén fut utoljára a Gödöllői Arborétum kisvasútja

A Gödöllői Arborétum a kutyások körében is rendkívül népszerű. Az országban kevés olyan hely van, ahol 130 hektáron bolyonghatunk, több mint 150 féle erdőtársulást csodálhatunk meg – és mindezt kutyával. A bejáratnál, a gombaház mellett még kutyakaki zacsit is szoktak osztogatni. A sűrűn kihelyezett szemetesek és a felelős kutyás közönség pedig garancia arra, hogy tiszta környezetben sétálhatunk. Kutyások, családok, futók és kirándulók körében is kedvelt látványosság remek fotóhelyszín. Különösen ősszel, amikor ezer színben tündököl.

Aki ellátogatott ide, az biztosan felfigyelt az apró, muzeális szerelvényekkel működő kisvasútra is. A legtöbbször tömött szerelvények kellemes sétatempóban szelték az erdőt. A gyerekek pedig hol masinisztaként, hol forgalomirányítóként járultak hozzá az 500 méteres út megtételéhez. Bár tény, hogy sem festői meredélyek, sem átjárhatatlan erdők nem szegélyezték a kisvasút útját, az biztos, hogy nagyon sokak kedvence. Legalábbis volt, eddig. A Gödöllői Arborétum új üzemeltetője ugyanis nem tart tovább igényt rá, ezért október 2-ával megszűnik.

„Szomorú és fájó hírt kell közölnünk. A Gödöllői Erdei Vasút Október 2-ával végleg megszűnik! Helyzet előtt mi magunk is csalódva, értetlenül állunk. Egyesületünk éveken át végzett kitartó munkájának hála létrejött egy csoda, ami évek alatt a térség egyik legmeghatározóbb turisztikai eleme lett és számos gyermek, felnőtt arcára csalt mosolyt.” – olvashatjuk a Gödöllői Kisvasút Facebook oldalán. A bejegyzésben nem nevezik meg a konkrét okot, amely miatt a Pilisi Parkerdő Zrt.-t váltó új üzemeltető megszünteti a kisvasútat.

Ugyanakkor, az Egyesület szeretné a kisvasút kellékeit, mint muzeális emléket, átmenteni. Ehhez pedig várják olyan cégek, önkormányzatok vagy magánszemélyek jelentkezését, akik a kisvasút üzemeltetéséhez megfelelő erdőterülettel rendelkeznek.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.turistamagazin.hu/hir/vegleg-bezar-a-godolloi-kisvasut; https://www.facebook.com/photo.php?fbid=705527244948821&set=a.464997389001809&type=3&ref=embed_post; Kép:
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...