Saját KB bal
Saját KB jobb
Fotó: Ingo Joseph: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/okostelefon-irany-technologia-telefon-35969/

Adatvédelmi szempontból aggályosak lehetnek a kisállatos alkalmazások

Egy új kutatás szerint több olyan kisállatokkal kapcsolatos alkalmazás létezik, melyek kiberbiztonsági kockázatot jelentenek a felhasználók számára.

Az elmúlt években egyre több olyan kisállatos „kütyü” és alkalmazás került a piacra, amely gyorsan népszerű is lett a gazdik körében. Ilyenek például a nyomkövető alkalmazások, melyek segítségével a telefonunkon tudjuk követni, hogy merre jár a kutyánk.

Sőt olyan eszközök is léteznek már, mely a kutya élettani adatait is mutatja. Például, hogy mennyit sétált, mennyit volt egyhelyben. Ezzel a kutyapanziók ígéretei például jól ellenőrizhetők. Ezeket a nyomkövetőket azonban elsősorban a biztonság miatt kezdték el tömegesen használni kutya és macskatulajdonosok. Egy elszökött kisállat esetében valóban életmentő lehet, ha látjuk a telefonunkon, hogy éppen hol tartózkodik.

Több alkalmazás biztonságossága is megkérdőjelezhető

A Newcastle-i Egyetem és a londoni Royal Holloway Egyetem informatikusai 40 népszerű, háziállatokkal kapcsolatos Android-alkalmazást vizsgáltak meg. Az eredmények azt mutatják, hogy több alkalmazás is aggályos adatvédelmi szempontból. Elsősorban a bejelentkezési és helymeghatározási adatok szivároghatnak ki, viszonylag könnyedén.

Három olyan alkalmazást azonosítottak, amelyekben a felhasználó bejelentkezési adatai egyszerű szövegben voltak láthatóak. Ez azt jelenti, hogy bárki képes megfigyelni az ilyen alkalmazásokat használó személy internetes forgalmát, és megtudhatja a bejelentkezési adatait. A bejelentkezési adatokon kívül két alkalmazás a felhasználók tartózkodási helyét is láthatóvá tette.

Négy kivételével az összes alkalmazás tartalmazott valamilyen nyomkövető szoftvert, mely információkat gyűjt az alkalmazást használó személyről, az alkalmazás használatának módjáról és az eszközről. A vizsgálatok azt is kiderítették, hogy 21 alkalmazás hiányosan vagy nem megfelelően tájékoztatja a használókat az adatvédelmi szabályzatukról.

Pet Tech

A pet tech, azaz a háziállatok egészségének, jólétének és általános életminőségének javítására szolgáló technológia gyorsan növekszik. Ma már termékek széles skálája van a piacon, beleértve a GPS-nyomkövetőket, az automatikus etetőket és a kisállat-kamerákat. A kutatók hangsúlyozták, hogy bár a modern technológia sok esetben kimondottan hasznos és megkönnyíti a kisállat tartók életét, de veszélyt jelenthet a felhasználók biztonságára.

A kutatócsoport egy második tanulmányában az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és Németországból származó közel 600 résztvevő körében végzett felmérést. A kutatók kérdéseket tettek fel a használt technológiákról, az esetleges adatvédelmi incidensekről, valamint a védelmére használt módszerekről.  Az eredmények azt mutatják, hogy bár a használók tisztában vannak a veszélyekkel, kevés óvintézkedést tesznek annak érdekében, hogy megvédjék magukat és háziállataikat az e technológiák lehetséges kockázataitól és ártalmaitól.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...