Facebook/Mancs a kézben

Megérkeztek Törökországba a magyar mentőkutyás csapatok

Több magyar mentőkutyás egység is útra kelt Törökországba, hogy segítsék a kutatómunkát a földrengés sújtotta területeken.

Február 6-án több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét. A Richter-skála szerinti 7,8-s erősséget is elérte, mely óriási pusztulást okozott az érintett területeken. A halottak és a sérültek száma szinte percről-perce növekszik. A mentőegységek és a mentőkutyás alakulatok folyamatosan érkeznek a helyszínre a világ minden tájáról.

Kedden reggel Orhan Tatar, a török katasztrófavédelmi hatóság (AFAD) tisztviselőjének közlése szerint 3381-re emelkedett a halálos áldozatok száma Törökországban. Több mint húszezer ember sérült meg és több mint 5700 épület semmisült meg. A szíriai egészségügyi  minisztérium szerint legalább 1444 ember halt meg Szíriában és 3500-an sérültek meg.  Törökországban hétnapos nemzeti gyászt rendeltek el.

Magyar mentőcsapatok indultak

A magyar mentőcsapatok szinte azonnal elindultak a helyszínre, azóta pedig már meg is érkeztek kutyákkal és speciális felszerelésekkel. Az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóság Hunor elnevezésű csapata 55 fővel és két mentőkutyával  a legsúlyosabban érintett Hatay tartományban dolgoznak jelenleg is.  Emellett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, az Életjel Mentőcsoport és a Baptista Szeretetszolgálat szervezésében a külügyminisztérium támogatásával összesen 46 további mentő és 15 mentőkutya indult Törökországba.

Nélkülözhetetlen a segítségük

A romkereső kutyák segítsége egy ilyen súlyos katasztrófa után szinte nélkülözhetetlen. Az ő segítségükkel megtöbbszöröződik az esély arra, hogy túlélőket találjanak a romok alatt. Speciálisan képzett kutyák és vezetőik nagy része alapítványi vagy egyesületi keretek között működik. A Mancs a kézben Mentőkutyás Egyesület Kevlár kutyája a Baptista Szeretetszolgálat szervezésében a HUBA Rescue 24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport részeként indult a helyszínre.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat 20 fős csapat 4 mentőkutyával szintén megérkezett Isztambulban. A csapathoz csatlakozott a Kötél Egyesület két önkéntese valamint Marko Brucan szlovén kutatási szakértő is. A mentőkutyás csapotok innen egy másik járattal repülnek Adana településre és megkezdik a romkutatást.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, Facebook

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...