Saját KB bal
Saját KB jobb

Fázik-e a kutyám?

Ez a kérdés valószínűleg sok gazdiban felmerül, amikor hűvösre fordulnak a reggelek, és nekünk is elkel már egy kabát, vastag pulcsi. Az, hogy fázik-e a kutyánk a reggeli séták során, netán ha kinti kutyus, akkor éjszaka, az bizony fontos kérdés.

A fázás, a hideg, ugyanis nem csak kellemetlen, de rossz hatással van például az ízületekre, a már fennálló ízületi gyulladásra. Emellett, különösen az idős, kistestű szukák felfázhatnak. A gyenge, sovány kutyusok pedig rengeteg energiát égetnek el azzal, hogy melegen tartsák magukat, így esélyük sincs egy kis tartalékot magukra szedni.

Fontos tehát, hogy meg tudjuk állapítani, mikor fázik a kutyánk (illetve mikor van túl melege), és ennek megfelelően segítsünk neki, hogy a hőháztartása rendben legyen.

A különféle kutyáknak nagyon változatos tömörségű, hosszú, erősségű… azaz: hőszigetelő képességű a bundája. Az északi fajták bundája a hideg, fagyos éghajlathoz igazodott, sűrű aljszőrrel rendelkező, kétrétegű bunda. Ez képes megtartani a meleget még hosszas hidegben tartózkodás esetén is. A gyér szőrzettel rendelkező, vagy éppen szőrtelen kutyák azonban nem rendelkeznek ilyen védőréteggel, ezért nagyon intenzív a hőleadásuk. Ők hamar átfáznak, akár ki is hűlhetnek.

A kölykök szőrzete nem kifejlett még, az ő esetükben fontos lehet, hogy extra védelemről gondoskodjunk, akár kinti tartásról van szó, akár a hűvösebb időben indulunk hosszabb sétára. Az idps kutyák speciális esetek, hiszen egyrészt a korral ritkulhat a szőrzet, másrészt az anyagcsere lassulása miatt csökken a testhőmérséklet. Az aktív izommunka hiányában leépült izmok már nem képesek olyan mértékben hőt termelni, ezért az idős kutya fázósabb lesz.

Mit tehetünk, ha azt vesszük észre, hogy kutyánk fázik?

Ha benti kutyáról van szó, akkor alakítsunk ki neki olyan fekhelyet, amely jól szigetel. A párnája, takarója alá tegyünk egy izolír fóliát, hogy a padló hidege ne hűtse. Ha szükséges, takarjuk be a kutyát amikor pihen, vagy tegyük lehetővé, hogy a fűtőtest, kandalló, kályha, közelében lehessen.

Az elektromos fűtőpárnák is remek szolgálatot tehetnek. Figyeljünk, hogy harapásbiztos szigetelésű, és lehetőleg szabályozható hőmérsékletű párnát válasszuk. Ezeket a kinti kutyák esetében is használhatjuk a kutyaházban.

Ha úgy látjuk, kutyánk fázik kint, és huzamosabb ideig tartózkodunk a szabadban, öltöztessük fel a kutyánkat megfelelő kabátba, pulcsiba. Fordítsunk külön figyelmet a kölykökre, az idős kutyákra és a kistestű szuka kutyákra, illetve a beteg ebekre.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Naomi Salome: https://www.pexels.com/photo/a-dog-in-a-blanket-10660435/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...