Saját KB bal
Saját KB jobb

Együnk szezonálisat szeptemberben is!

Szeptemberben igazi bőséggel kényeztet minket a természet. A friss, érett zöldségek és gyümölcsök tele vannak vitaminokkal és nyomelemekkel, amelyekkel érdemes feltölteni a szervezetünk – és kutyánk szervezetének – raktárait télire.

Ebben a hónapban nemcsak a kerti finomságok, de a természetben gyűjthető növények is érni kezdenek. Már szépen piroslik a csipkebogyó, de ezzel érdemes várni még egy kicsit, hiszen az igazán érett, puha szemek a legjobbak. A természet C-vitamin- és antioxidánsbombája, a narancssárga homoktövis azonban már most is szedhető. Ez az apró, fanyar bogyó tele van C-vitaminnal, kiváló az immunrendszer erősítésére és a húgyuti betegségek megelőzésére. Kutyáknak és embereknek egyaránt. Bővebben: Homoktövis: a bőr és az immunrendszer csodaszere.

A szeptemberben szezonális zöldségek és gyümölcsök között sok olyat találunk, amely a kutyák számára is adható és egészséges. Például a sütőtök, a batáta, a sárgarépa, a cékla, a pasztinák. Ezekben a zöldségekben számos nyomelem és ásványi anyag található, emellett a kutyák számára is ízletesek. Az előbbi népszerű választások mellett a petrezselyem, az uborka, a brokkoli, a patisszon, a főzőtök is remek, alacsony kalóriatartalmú rostforrások. Ezeket kisebb mennyiségben érdemes lehet reszelve vagy párolva kutyánknak is kínálni.

A szeptemberben is szezonális sütőtökről bővebben: A sütőtök kimondottan egészséges a kutyáknak

Ha fűszernövényeink vannak, érdemes lehet szeptemberben leszüretelni őket. A friss, zöld leveleket apróra vágva adhatjuk kedvenceinknek. Számos jótékony hatásukon kívül a zöld levelekben lévő antioxidánsok remek egészségvédő funkcióval bírnak. Ha nagyobb mennyiségben terem, érdemes lehet eltenni őket télire. Egyes fűszernövények fagyaszthatók is, de a többség szárítva tartósítható a legegyszerűbben.

Mely fűszernövények egészségesek a kutyák számára?

  • bazsalikom
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • oregánó
  • (citromfű, levendula)
3 növény, amelyet akár a balkonon is termeszthetsz és kutyádnak is jó

A fűszernövények közül számos rendelkezik jótékony hatással. Ugyanakkor, mint a gyógynövények esetében, az indikációt, az adagolást és a kúra időtartamát érdemes állatorvossal vagy fitoterapeuta állatorvossal egyeztetni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu

Forrás: https://gasztrohos.hu/tipp/szeptemberben-szezonalis-alapanyagok; Dr Karen Becker és Rodney Habib: Forever Dog; Marton Zsófia és Dr. Szilágyi Máté: Gyógynövények kutyáknak; Kép:

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...