unsplash

Nem biztos, hogy az álmukban futó kutyák a futásról álmodnak

Szinte minden gazdi találkozott már azzal a jelenséggel, amikor a kutyák álmukban úgy mozgatják lábaikat, mintha futnának.

Szinte egyértelműnek tűnik ilyenkor, hogy a kutya azt álmodja, hogy szalad. Úgy tűnik, álmukban valamelyik napközbeni kalandjukat élik újra. Ez azonban nem teljesen biztos.

Az alvási fázisaik hasonlóak az emberéhez

A tudósok szerint a kutyák ugyanúgy képesek álmodni, mint az emberek. Agyuk is hasonlóan működik alvás közben, mint az embereké. Hasonló alvási fázisokon is mennek keresztül, bár a fázisok hossza eltér az emberétől. Náluk ugyanúgy van SWS, azaz „lassú  hullámú alvás”, melyet mélyalvásnak is neveznek. Szintén megfigyelhető a REM (Rapid Eye Movement) szakasz is náluk. Az olyan véletlenszerű mozgások, mint a rángatózás, vagy a szemek mozgatása összefüggésbe hozható álmokkal. Az alvás közbeni futó mozgást azonban nem egyértelműen az álmok okozzák.  Kölyökkutyáknál például inkább egyszerű izomrángásnak gondolják a kutatók, a vizsgálatok alapján.

Nem tudjuk biztosan, hogy álmodnak

Marcos Frank idegkutató szerint nehéz elképzelni, hogy a kutyák nem álmodnak, de egyértelműen nem lehet kijelenteni.  Már egy 2001-es tanulmányban megállapították kutatók, hogy a patkányok képesek emlékezni a napközbeni tetteikre. A vizsgált patkányokat egy labirintusba tették, és addig figyelték őket, amíg el nem aludtak. Alvás közben a patkányok véletlenszerűen utánozták a labirintusban végzett mozgásukat.

Ugyanerre a megállapításra jutottak egy 2017-es kutatásba is, melyet kutyákon végeztek.  Ezeknek a kutyáknak elalvás előtt tanítottak új trükköt, mozdulatot, majd megfigyelték alvás közbeni mozdulataikat. Megállapították, hogy a lefekvés előtt végzett tevékenységek hatással vannak az alvásukra. Úgy vélik, hogy elalvás előtt felidézik aznapi emlékeiket és ez apró mozdulatokban is kifejezésre juthat. Az eddigi eredmények alapján tehát lehet, hogy nem az álmok miatt futnak a kutyák alvás közben.

Még mindig sok a kérdés a kutyák álmaival kapcsolatban

Sajnos nem kérdezhetjük meg kutyánkat reggel, hogy miről álmodtak. Egy jó apportírozásról, vagy egy jó kis kergetőzésről? Még mindig sok kérdés merül fel a kutyák alvási szokásaival kapcsolatban.  Talán álom, talán izomrángás vagy mélyalvás előtti emlékezés? Bárhogy is van, reméljük hogy szépeket álmodnak és kipihenten ébrednek.

Bohata Krisztina

(Kutyabrát.hu)

Forrás: TheAnimalrescueSite

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...