Saját KB bal
Saját KB jobb

Most kell cselekedni a méhek védelmében!

A méhek életén a mi életünk is múlik. Ezt túlzás nélkül állíthatjuk, hiszen az apró beporzó rovarok Földünk ökoszisztémájának olyan kulcsfontosságú szereplői, akik nélkül a ma ismert természeti könyezetünk eltűnne. Körülbelül 250000 fajta virágzó növény fennamaradása függ a méhek beporzó tevékenységétől. Ez azt jelenti, hogy nélkülük ezek a növények nem tudnának termést hozni, amely nem csak a szaporodásukat lehetetlenítené el. Apró emlősök és madarak maradnának a bogyók, gyümölcsök – azaz táplálék – nélkül. A virágos rétek, melyeket úgy szeretünk, a gyümölcs a fán a termések a bokrokon, a mókusok, pelék, énekes madarak léte mind a méhektől függ.

Talán mondanunk sem kell, hogy méhek nélkül sem méz, sem propolisz, sem méhviasz nem lenne. Láthatjuk tehát, mennyit köszönhetünk nekik, így alap, hogy mi is segítsük őket amikor bajban vannak. A méhek pusztulása globális probléma, a XXI. században, azaz az elmúlt 22 évben állományuk csökkenését 40% körülire becsülik. Ma már csak feleannyi méhecske zümmög világszerte, mint két évtizeddel ezelőtt. Könnyen látható, hogy ha továbbra is ilyen katasztrofális ütemben zajlik a pusztulás, a méhek hamarosan a kihalás szélére kerülnek – és velük együtt egy olyan lavina indul meg, amelyet egyelőre csak a rémálmainkban tudunk elképzelni.


Miért pusztulnak a méhek?

Elsősorban a rovarirtószerek széleskörű használata, az élőhelyük csökkenése és a változó, kiszámíthatalanabbá váló éghajlat felelős a méhek pusztulásáért. 


Ebből következik, hogy az első dolog, amit a méhekért meghetetünk, az nem más, mint hogy olyan termékeket vásárolunk, melyek termesztése kevesebb vegyszert igényel. Például a szezonális, termelői zöldségek és gyümölcsök termesztése kevésbé vegyszerigényes, mint a nagyipari. És a kevésbé alatt itt nagyságrendeket értünk. Keressünk a környéken olyan piacot, helyi termelőket vagy zöldségkosár kezeményezést, ahonnan beszerezhetjük a vegyszermentes zöldségeinket.

Ha tehetjük, vásároljunk bio élelmiszereket. Ezek termelése során a vegyszerek használata szabályozva van, így a méhekre káros permetszereké is.

A zöldségek, gyümölcsök mellett figyeljünk az olajra is! A repceolaj és a napraforgó olaj tipikusan hatalmas táblákban, monokultúrákban, intenzív permetezéssel terem. Ez nem csak az olajban lerakódó vegyi anyagok miatt egészségtelen! A táblákat évente többször kezelik rovarirtóval. Ezek egy része pedig nem csak a terményt károsító rovarokat irtja ki, de minden más rovart is a környéken. Ezzel tökéletesen ellehetetlenítve a madarak, kisebb emlősök és hüllők, kétéltűek életét is. (Hazánkban a méhekre veszélyes nagyipari permetszerek használatát korlátozzák, de nincsenek teljesen betiltva.)

Ha lehetőségünk van, a méhek és az egészségünk védelmében olyan olajat vásároljunk, amely nem intenzív mezőgazdasági termelésből származik. A termelői piacokon mennyei tökmagolajat, szőlőmajolajat, lenmagolajat, mákolajat és más olajkülönlegességeket kaphatunk. A vegyszerrel termelt olaj helyett is válasszuk a bio változatot.

Tény, hogy ezek sokkal drágábbak, mint a hagyományos napraforgó- vagy repceolaj, de érdemes lehet a minőség helyett a mennyiségen spórolni. Ha nem is tudjuk teljesen mellőzni a megszokott olajat a konyhából, igyekezzünk legalább részben csökkenteni a felhasználását. Az olajban sütés helyett például válasszunk más elkészítési eljárást. A legtöbb étel a sütőben, sokkal kevesebb olajjal is elkészül.

Ha a nagyipari, vegyszerintenzív termékek helyett a helyi, szezonális és bio termékeket részesítjük előnyben, sokat tehetünk a méhek, az egészségünk és a helyi termelők érdekében is.

Ha a fogyasztói döntéseken felül is támogatnánk a méheket, akkor érdemes felelős helyi méhészeket megkeresni. A boltban vásárolt méz helyett tőlük szerezzük be a mézet, illetve támogathatjuk őket például kaptár örökbefogadással.

Saját kertünk méhbaráttá tétele, illetve méhmenedékek (méhecske hotel) kihelyezése is remek ötlet. Ezekről bővebben korábbi cikkünkkben olvashatsz:

Készíts méhecske hotelt az IKEA letölthető tervei alapján


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Agrároldal; Greenpeace.hu; Kép: Photo by Casia Charlie: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-bumblebee-on-flower-2421956/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...