Saját KB bal
Saját KB jobb

Május 10. – a szívférgesség napja

A szívférgesség és bőrférgesség állat-egészségügyi és közegészségügyi jelentősége az elmúlt években folyamatosan növekszik. A szív-és bőrférgességről már mindenki hallott, és elismeri, elfogadja annak jelentőségét. Pár éven belül, sajnos a lepkeszúnyogok által terjesztett leishmaniosis állat-egészségügyi és közegészségügyi szerepe szintén nőni fog.

A legfontosabb feladatunk ezért a folyamatos megelőzés, hogy ezeket a betegségeket elkerülhessük. A felelősségteljes Gazdik a prevencióval nem csak a saját állataik (és önmaguk) védelméről gondoskodhatnak, de közös erővel megakadályozhatják ezeknek a betegségeknek nagymértékű elterjedését hazánkban – mondta el Dr. Sóki Annamária, az Elanco Hungary Pet Health Trade Marketing Managere.

A szív-és bőrférgesség szúnyogok által terjesztett betegség. A leggyakoribb végleges gazda a kutya, de előfordulhat macskában, vadászgörényben, illetve vadon élő állatokban (vörös róka, aranysakál) is. A kifejlett férgek a tüdő nagy ereiben, esetleg a szívben élnek, méretük 15-30 cm, élettartalmuk 5-7év, ezek a férgek idővel komoly egészségügyi problémát okozhatnak a fertőzött kutyának. A szívférges kutya a betegség kezdetén nem mutat tüneteket, ezért a diagnosztika nem könnyű. Amikor már a kutya tüneteket mutat (köhögés, fáradékonyság, nehezített légzés, lesoványodás, hasvízkór, esetleg elhullás), akkor az állatorvosnak nincs könnyű dolga, de szerencsére a súlyos stádiumú betegek is az esetek jelentős részében gyógyíthatók. Természetesen a legegyszerűbb és legjobb megelőzni, elkerülni a betegséget.

2013-ban találkoztunk rendelőintézetünkben az első szívférges esettel. Már ekkor felismertük ennek a területnek az állat-egészségügyi jelentőségét. Rövid időn belül elindítottuk szívféreg szűrési programunkat, illetve egyre több pozitív szív-és bőrférges esetet diagnosztizáltunk és kezdtünk kezelni. 2013 óta rengeteg kutyánál diagnosztizáltuk a szívférgességet és szerencsére több mint 300 kutyát sikerült meggyógyítanunk.

Immár 5 éve a szívférgesség napja május 10.-e. Ezen a napon legfontosabb feladatunk felhívni az állattartók figyelmét a szív-és bőrférgesség okozta súlyos, akár halálos kimenetelű betegségre, a szűrővizsgálatok fontosságára, a szív-és bőrférgesség elleni prevencióra.

szívférgesség
Szívférgesség sajtótájékoztató a MadGardenben, Óbudán

A fent leírtak miatt, illetve a járványügyi helyzetre való tekintettel, vigye el Kedvencét szívféreg szűrővizsgálatra, mely két vizsgálatból áll: az egyik vizsgálat során a fejlődési alakokat, a másik vizsgálat során a kifejlett férgeket mutatjuk ki. Amennyiben ezek a tesztek negatívak, akkor szinte biztos, hogy kutyája nem fertőzött, és elkezdheti a védekezést, prevenciót a szív-és bőrférgesség ellen. Szűrővizsgálatok nélkül csak 6 hónapnál fiatalabb kutya esetén kezdje meg a prevenciót, ennél idősebb kutya esetében a prevenció megkezdése előtt minden esetben szükséges a szívféreg szűrés. A prevenciót 28 naponta, azaz 4 hetente kell végezni folyamatosan. A tökéletes prevencióhoz két készítmény kombinációját kell használni, az egyik készítménnyel távol tartjuk a szúnyogokat, a másik készítménnyel a betegség kialakulását előzzük meg. Amennyiben a fent leírt védekezést követjük, számos más betegségtől is megóvjuk Kedvencünket, köztük a  leishmaniosistól is.

A Leishmaniák egysejtű élősködők, amelyek embereket, valamint számos emlőst, köztük a kutyát is megfertőzhetik, megbetegíthetik. A betegség terjesztésében, ahogy már említettem a lepkeszúnyogok játszanak szerepet. Ha nyaralásunkat, utazásunkat a mediterrán térségbe (Olaszország, Horvátország, Görögország) tervezzük, és a kutyánkat is visszük magunkkal, mindenképp gondoljuk a szív-és bőrférgesség mellett a leishmaniosisra is.

Ezen betegségek megfelelő prevencióval, jó eséllyel elkerülhetők!

A május 10-én megtartott sajtóeseményen a szakértők egyöntetően a megelőzésre hívták fel a figyelmet a szívférgesség kapcsán. Az eseménynek az óbudai MadGarden Buda adott helyet.

A sajtófórumot Barabás Évi moderálta.

Szakértőink:

Dr. Vetter Szilvia, az Állatvédelmi Központ vezetője, Állatorvostudományi Egyetem, Budapest

Dr. Sóki Annamária, Pet Health Trade Marketing Manager Délkelet-Európa, Elanco

Dr. Olaszy Krisztián, intézetvezető állatorvos, Rákosligeti Állatorvosi Rendelőintézet

Sziládi-Kovács Tibor, a kutyabarát.hu és a Kutyabarát Balaton Élménykalauz alapítója

szívférgesség

Küldetésünk az Elancónál az állatok egészségének megőrzése és a folyamatos parazitavédelem mellett a felelős állattartás előmozdítása, a gazdik tudatosságának felkeltése az olyan betegségekre, mint a szívférgesség vagy a leishmaniosis, valamint a paraziták által terjesztett fertőzések kockázatának csökkentése.

Május 10-én büszkén ünnepeljük a Szívférgesség Napját azzal, hogy felhívjuk a gazdik figyelmét és felvilágosítjuk őket a szívférgességről, mint betegségről, annak megelőzéséről és kezeléséről. Az oktatásnak köszönhetően évről évre a szívférgességgel kapcsolatos tudatosság, és egyre több gazdi keres fel állatorvost szűrés céljából, és választ olyan módszert a külső paraziták elleni védekezésre, amelyek segítségével távol tarthatóak kedvencünktől a szúnyogok.

Azért támogatjuk ezt a nagyon fontosnak tartott kezdeményezést, mert a kutyák családtagok, és úgy is kell velük bánni, bárhová is mennek. Ezzel a felvilágosító kampánnyal és a rendszeres védekezés fontosságáról szóló oktatással szeretnénk segíteni a gazdikat abban, hogy biztonságos környezetet teremtsenek, ahol a kedvtelésből tartott állatok egészségesebbek és védettek a paraziták által terjesztett, akár halálos kimenetelű betegségek ellen.

(Kutyabarát.hu)

(x)

Index kép: unsplash.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...