Saját KB bal
Saját KB jobb
youtube

Kutyák védelmezik az orrszarvúakat Dél-Afrikában az orvvadászoktól

Beagle-ek és vérebek, belga juhászkutyák és német juhászkutyák kaptak speciális kiképzést Dél-Afrikában, hogy megvédjék az orrszarvú állományt.

Az okos és bátor kutyák már 45 orrszarvút mentettek meg.  A kutyák általában 18 hónapos koruk körül állnak munkába, előtte azonban születésüktől kezdve képezik őket.  Az első orrszarvúakat védelmező kutyák 2018 februárjában kezdték meg a munkát A Southern African Wildlife College szolgálatában. Ahol ez a szervezet járőrözik pórázon vagy szabadon a kutyákkal 68 százalék körüli a kutyák sikerességi aránya, a kutyák nélküli járőrök esetében ez mindössze 3-5 százalékra tehető.

Nyomkövető kutyák szabadon

Az igazi fordulatot a szabadon dolgozó, GPS jeladóval ellátott nyomkövető kutyák jelentik, akik sokkal gyorsabban és hatékonyabban képes követni az orvvadászok nyomát. Olyan terepen is sikeresek, ahol a legjobb emberi nyomkövető is elveszítené a nyomokat. Azért különösen fontos ez a sikeresség, mert Dél-Afrika az orvvadászat által legjobban sújtott ország, az elmúlt évtizedben több mint 8000 orrszarvú esett áldozatul a kegyetlen orvvadászatnak.

Több fajta is sikeres a munkában

A legtöbb kutya véreb és beagle, de belga juhászkutya, foxhound és német juhászkutya is van az orrszarvúakat védelmező nyomkövetők között.  Ezek a kutyák már korai kölyökkorban elkezdik tanulni a szabad nyomkövetést, a pórázon való nyomkövetést, a felderítő és elfogó feladatokat. Mire szolgálati korba érnek, pontosan tudják, hogyan kell nyomot követni, hogyan kell egy fán ülő embert sakkban tartani és természetesen az engedelmességi szabályokat is elsajátítják.  Nagyjából hat hónapos korukra tulajdonképpen már minden készséggel rendelkeznek, ami szükséges, ekkor azonban még nem elég érettek ahhoz, hogy éles bevetésen vegyenek részt. 18 hónapos korukig általában ezért „csak” gyakorlatoznak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: natureknows.org

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...