Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

El kellett pusztítani a Festetics-kastély madárállományát madárinfluenza miatt

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát fel kellett számolni, mert a madarakban megjelent a madárinfluenza.

Az intézmény közleményben adta hírül a szomorú és tragikus hírt. Elmondásuk szerint a park munkatársai az elmúlt napokban az állatok váratlan elhullására lettek figyelmesek. Az érintett területet azonnal lezárták és jelentették az esetet a szakhatóságnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mintákat vett a madarakból, a laboratórium pedig mindegyik esetben a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

Szükséges óvintézkedés

A madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozása elsődleges járványügyi szempont, melynek érdekében az állategészségügyi szakemberek a park teljes madárállományát felszámolták. A további szükséges óvintézkedések elvégzése érdekében december 31-ig a keszthelyi Festetics-kastély pálmaházát és madárparkját zárva tartják a látogatók előtt.

Óriási veszteség

A park közleményében kitért arra, hogy a madárállomány elpusztítása óriási veszteség az intézménynek és a látogatóknak is. A parkban összesen 380 különböző fajhoz tartozó vadmadár élt, a terület nagy része hálóval volt fedve. A helyszínen található tórendszert azonban sok vadon élő tőkésréce látogatta. Az eset sajnos azt igazolja, hogy a vadmadár-populáció fertőzésközvetítő szerepe igen hangsúlyos a betegség terjedésében.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...