Saját KB bal
Saját KB jobb

Tüdőféreg – Macskák számára is veszélyes lehet a kutya tüdőféreg?

A kutyákat megfertőző francia szívféreg, más néven tüdőféreg, (Angiostrongylus vasorum) jellemzően a csigák által terjesztett, akár halálos kimenetelű tüdőkárosodást okozó parazita. A kutyákat megfertőző tüdőférgek közül talán a legveszélyesebb, mely egyre gyakrabban bukkan fel hazánk egyes területein is. Jó hír, hogy ez a fajta tüdőféreg macskák esetében nem jelent veszélyt. Üröm az örömben viszont, hogy a macskák sem maradnak ki a tüdőférgek támadásából.

Bársonytalpú kedvenceink tehát nem kaphatják el a kutyák esetében fertőző tüdőférget, viszont annak létezik olyan fajtája, amely kifejezetten őket veszélyezteti. Az Aerulostrongylus abstrusus nevű tüdőféreg a macska asztmájához hasonló tüneteket okozhat, amelyek köhögés, zihálás valamint légszomj formájában jelenhetnek meg.  És, bár a kutyákat fertőző féregfajtával ellentétben a fertőzés macskáknál önmagában nem halálos, mégis súlyos gondokat okozhat. Elsősorban kiscicáknál és idősebb vagy már egyéb betegséggel küzdő kedvenceinknél.

A macskák tüdőféreg-fertőzése hasonló a kutyákéhoz annyiban, hogy a féreg itt is a tüdőszövetben telepszik meg és károsítja azt. Továbbá, hogy mindkét tüdőféreg a csigák közvetítésével fertőz. Macskák esetében kevésbé jellemző a puhatestűek elfogyasztása, jellemzően inkább a csigákat fogyasztó rágcsálók, madarak elfogyasztása jelent problémát.

A macskák vadászatának tiltása jó megoldásnak tűnhet, de ez – különösen kinti cicák esetében – nem is olyan egyszerű. Érdemes még arra figyelni, hogy a tüdőféreg az ürülékkel terjed a csigákra, ezért a higiénia és a környezetvédelem szempontjai mellett, a fertőzés visszaszorításában is segít, ha összeszedjük az ürüléket.

A macskák tüdőférgességét okozó parazitát nem minden féregellenes készítmény képes kiirtani. Mindenképpen konzultáljunk állatorvossal a megelőzés hatékony módszereiről!


Támogatott tartalom (X).
Forrás: https://kedvencemesen.elanco.com/eloskodok/tudofereg/megfertozodhetnek-macskak-tuedofereggel/; Kép: Photo by Japheth Mast from Pexels;
EM-HU-21-0050
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...