Hal – tények és tévhitek a halhús etetésével kapcsolatban – III.

Tonhal, makréla, lazac, szardínia, ponty, csuka vagy tőkehal – biztonságos, egészséges vagy veszélyes a hal a kutyák számára? Cikksorozatunkban körbejárjuk a kérdést.

Az első részben a halfogyasztás egészségügyi előnyeiről, illetve a tengeri és édesvízi halak közti legfontosabb különbségekről írtunk. A sorozat második részében a halászott és a tenyésztett halakról, valamint a hal etetésének módjairól volt szó.


Melyik halak adhatók a kutyáknak?

Harcsa

A megfelelően hőkezelt vagy fagyasztott harcsafilé biztonságos a kutyák számára.

Tőkehal

Ahogy fentebb is említettük, a nagytestű tőkehal az élete során rengeteg ipari vegyi anyagot és nehézfémet raktároz el testében, ezért etetése csak egészen kis mennyiségben javasolt.

Makréla

A makréla az olajos halak sztárja, rendkívül magas az omega-3-zsírsav tartalma. Az amerikai állatorvosok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a makréla esetében a szövetekben felhalmozódott higany kritikus mennyiségű, ezért nem javasolják. A nagyobb testű makrélák esetében ez valóban igaz, a kisebb méretű közönséges makréla (S. scombrus) azonban biztonságos. A közönséges makréla állománya a túlhalászat miatt drasztikusan lecsökkent, ezért fokozottan figyeljünk, hogy fenntartható forrásból származó halat vásároljunk.

Ponty

A ponty biztonságosan adható a kutyáknak, a fentiekben leírtak szerint.

Pisztráng

Tiszta vizekben élő, kistestű hal, ezért talán az egyik legtisztább húsú halféle, amelyet választhatunk.

Lazac

A lazac népszerű választás, de csak hőkezelve (hosszas fagyasztás után vagy főzve, sütve). A nyers lazacban lévő Neorickettsia helminthoeca kórokozó súlyos mérgezést okozhat. Tehát a füstölt lazac, a sushi és a sashimi mind szigorúan tiltólistásak, még kóstoló mennyiségben is!

A lazaccal kapcsolatban elterjedt, hogy az Északi-sarkkörön gyakran a nyers lazac a szánhúzó kutyák fő tápláléka. Ez így is van, de ez nem ok arra, hogy mi is nyers lazacot adjunk a kutyáknak, egészben, szálkákkal és bőrrel együtt. Egyrészt azért nem, mert itthon nem tudunk a hideg óceánból friss lazacot fogni, amit azon melegében a kutyánk elé vetnénk. Másrészt, a sarkkörön túl élő lazacokban nem élnek azok a kórokozók, amelyek délebbi társaikban, és amelyek potenciálisan megbetegíthetik a kutyákat. Mindenesetre, ha nagytestű északi szánhúzónkkal szerencsénk van ellátogatni az Északi-sarkkörre és ott friss lazacot fogni, akkor is kérdezzük meg az állatorvost, mielőtt kutyánknak adnánk.

Szardínia

A tápláléklánc alján lévő szardínia akár egészben is (konzerv vagy fagyasztás után nyers) remek választás. Olajos hal, ezért az omega-3-zsírsavak gazdag és biztonságos forrása.

Tilápia, pangasius, afrikai harcsa és társaik

A tilápia és a többi fent említett hal, jellemzően tenyészetből származik, ráadásul a halak között nem kifejezetten kiemelkedő a tápértékük. Bár nem mérgező, de különösebb haszna sincs a kutyák számára.

Tonhal

Egyike a nyersen is adható halaknak – de, ahogy előbb is írtuk, sajnos a tengerek szennyezése miatt a tonhal húsa nehézfémeket és higanyt tartalmaz, ezért mértékkel etessük.

Pár szóban a puhatestűekről

Bár itthon kevéssé elterjedt a táplálkozásban, pár szóban érdemes kitérni a puhatestűek kérdésére. A puhatestűek közé tartoznak a csigák, kagylók, a tintahal, a polip és az osztriga. Ezen tengeri állatok rendkívül gazdagok számos hasznos nyomelemben (cink, vas, magnézium), omega-3-zsírsavban és fehérjében. Már kis mennyiségben is rendkívül előnyösek lehetnek a kutyák számára, ezért ha lehetőségünk van rá, érdemes adni pár falatot nekik – természetesen főzve, és csak frisset.

A polip és a tintahal kiemelkedő fehérjetartalma révén kiváló lehet, ha kutyánknak valamilyen okból kifejezetten magas fehérjetartalmú diétára van szüksége.

Az egyetlen kivétel az osztriga, amelyet egyrészt egyébként sem szokás főzve fogyasztani, másrészt egy olyan algát tartalmazhat, amely bénulásos megbetegedést okoz a kutyának. Így, bár csábító, hogy a mindennapi osztrigánkat megosszuk kedvencünkkel, ne tegyük!

Rákfélék

Friss rákféléket (tarisznyarák, garnéla, homár, stb.) megfőzve és megtisztítva adhatunk a kutyánknak, de fontos tudni, hogy a kutyák körében gyakori az allergiás reakció ezekre a tengeri herkentyűkre.


A cikkben leírtak nem minősülnek állatorvosi tanácsnak. Mielőtt bármilyen hallal etetnénk a kutyánkat, kérjük ki az állatorvos tanácsát. Egyes betegségek esetén a hal etetése kifejezetten ellenjavallt.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.dogowner.co.uk/can-you-mix-dog-food-with-tuna/; https://spoiledhounds.com/fish-dogs-can-eat/; https://www.barfshop.hu/milyen-halakat-adhatsz-a-kutyadnak-mikor-hasznos-a-lazacolaj-105; https://www.purina.com/articles/dog/nutrition/can-dogs-eat-fish; https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/can-dogs-eat-fish/; https://www.caninemuscleworks.com.au/health-articles/2018/3/5/fish-for-dogs-which-to-avoid-and-which-to-feed; Kép: Photo by Francesco Ungaro from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...