Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by CDC on Unsplash

Több mint 100 országból tilos kutyát bevinni az USA-ba

Több mint 100 ország szerepel azon a listán, melyekből átmenetileg szigorúan korlátozták a kutyák bevitelét az Egyesült Államokba.

A korlátozásra a veszettség újabb elterjedése miatt volt szükség. Azokból az országokból tiltották meg a kutyák beutaztatását, ahol kontrollálhatatlan vagy egyáltalán nincs is gyakorlatban a veszettség elleni vakcina adása. Magyarország nincs rajta a listán.

A veszettség kockázata miatt

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) jelentette be, hogy a veszettség kockázata jelentősen nőtt az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban, ezért ideiglenesen megtiltják a legkockázatosabb országokból történő kutya importot és beutaztatást. A korlátozás július 14-én lépett életbe. A legtöbb tiltott ország az afrikai, ázsiai végül közel-keleti és a kelet-európai régióban találhatók.

Tilos a behozatal

A hatályba lépett korlátozások szerint a listán szereplő országokból tilos kutyát behozni kereskedelmi és magáncéllal is. Kivételes és alaposan indokolt esetben írásos kérvényt kell benyújtani a hivatalhoz az utazást megelőzően. Csak abban az esetben történhet meg a határátlépés, ha az előzetesen jóvá lett hagyva. A CDC becslései szerint az Egyesült Államokba érkező kutyák 6%-a olyan országból érkezik, ahol magas veszettség kockázata. Ezekben az országokban általában nincsenek megfelelően beoltva veszettség ellen a kutyák, így közegészségügyi veszélyt jelentenek.

Emberre is veszélyes

A veszettség a Rabies Iyssa nevű vírus okozta zoonotikus neuroinvazív fertőző betegség, ami agy- és gerincvelőgyulladást okoz emlősökben. A veszettség tehát nem csak a kutyákra, hanem emberre is veszélyes. Veszettség ellen nem vakcinázott emberben az esetek döntő többségében a betegség halálos kimenetelű. Leggyakrabban veszett állat harapása terjeszti.

Az urbánus veszettségi forma – melyet városban élő kutyák és macskák terjesztenek – az évenkénti kötelező védőoltásnak köszönhetően teljesen megszűnt Magyarországon.  Az erdei veszettségi formát is nagyban visszaszorították már a rókák évenkénti  vakcinázásával.  Az Egyesült Államokban 2007 óta nincs jelen az urbánus veszettség az országban. A mostani korlátozó intézkedések ezt a helyzetet kívánják fenntartani.

Bohata Krisztina

Kutyabarát.hu

(Forrás: CDC, Wikipedia)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...