Saját KB bal
Saját KB jobb

Fecskehotel épült Tiszafüreden

A Madarak és Fák napja alkalmából épült fecskehotel mellett hatszáz műfészket, ötszáz molnárfecskéknek és száz füsti fecskéknek készült fészket is kihelyeznek majd a Tisza-tavi kerékpárút mentén május végéig.

A Magyar Madártani Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park közös projektjének célja, hogy segítsen a hazánkban fészkelő fecskéknek megtelepedni. Az utóbbi évtizedekben a fecskék állománya jelentős csökkenést mutat. Ennek oka részben az élőhelyük és a fészkelési lehetőségeik csökkenése. A populáció megtartásában pedig alapvető fontosságú a meglévő fészkelőhelyek megtartása, megóvása és lehetőség szerinti bővítése – mondta el Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója.

Ahogy korábban írtuk, az állomány megőrzése szempontjából lényeges, hogy a fecskék csak alkalmas fészekbe tudnak beköltözni. Ha a visszatérő párok nem találnak otthont maguknak, akkor veszélybe kerülhet a szaporodásuk. Lényeges tehát, hogy a hazánkba visszatérő fecskéknek alkalmas fészkek álljanak a rendelkezésükre.

fecskehotel
Molnárfecskék fészekanyag-gyűjtés közben – Forrás: wikipedia

Nem csak a meglévő fészkek védelmével, de az új otthonok létesítésével is segíthetjük a fecskéket. A fecskehotel vagy például a Tamásiban található fecskés ház a fészekrakó program remek példái. Hiszen, ha szeretnénk, hogy hazánkban növekedjen a fecskék száma, akkor nem elég a meglévő állományt megőriznünk, de új családokat is kell vonzanunk.

Halmos Gergő azt is kiemelte, hogy a klímaváltozás hatására számos új kártevő rovar- és szúnyogfaj érkezik hazánkba, így a fecskék szerepe fontosabb, mint valaha. A fecskék ugyanis a lehető legtermészetesebb módon, környezetterhelés nélkül csökkentik a rovarok számát. Amely a vegyszeres irtásnál sokkal fenntarthatóbb és környezetbarátabb mód.

Miért fontos, hogy kutyásként védjük és segítsük a fecskéket és hogyan fogjunk hozzá?

Tiszafüreden tavaly indították a Fecskebarát Füred programot. Ennek első lépésében ötven fecskefészket helyeztek el közintézményeken. A most átadott fecskehotel egyébként 24 műfészeknek ad otthont. A letelepülő fecske-családok száma azonban akár ennek a dupláját is elérheti, ha a fecskék a műfészkek közötti helyeket is kihasználják a fészekrakásra.

A fecskehotel beruházásra szánt 8,6 millió Forint remélhetőleg bőven megtérül, és nyáron már boldog fecskék között tekerhetünk a Tisza-tó körül.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: 24.hu; MME.hu; Képek: wikipedia: Készítette: Andrew Butko, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5225151; Photo by Philip Ackermann from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...