Photo by Mika Baumeister on Unsplash

Hawaii klímavészhelyzet kihirdetésére készül

Az Egyesült Államok első tagállamaként Hawaii készen áll arra, hogy kihirdesse a klímavészhelyzetet, miután a törvényhozás elfogadta az állami szenátus határozatát.

A törvényjavaslat elismeri, hogy komoly éghajlati veszély fenyegeti az emberiséget és a természetet, ezért klímavészhelyzet kihirdetését sürgeti.  Az egész országra kiterjedő együttműködést kér a lakosságtól és az államtól.

Felszólítja az államot, hogy kötelezze el magát a szén-dioxid mentes gazdaság, a tiszta energia és az ezeket támogató munkahelyek irányába.  A javaslat arra kéri az állam vezetőit, hogy minden elképzelhetőt tegyenek meg az éghajlati válság visszaszorításának érdekében.

Az első állam, amely csatlakozik

Hawaii az első olyan állam, amely csatlakozik egy olyan mozgalomhoz, melyben nagyrészt városok és megyék  vesznek részt. A klímavészhelyeztet Budapesten a Fővárosi Közgyűlés hirdette ki megalakuló ülésén, 2019. november 5-én.  Világszerte több mint 1900 jogrendszer tett ilyen nyilatkozatot, köztük 144 az Egyesült Államok 24 államában. Arra még nem volt példa az Egyesült Államokban, hogy egy egész állam hirdesse meg a klímavészhelyzetet.

Dyson Chee, a Hawaii Youth Climate Coalition érdekképviseleti igazgatója, a Hawaii Climate & Environmental Coalition tagja így nyilatkozott a döntésről:

„a klímaváltozás vészhelyzet, amelyet ennek megfelelően kell kezelni. Minden nap, amikor arra várunk, hogy valaki cselekedjen, csak egy újabb napot veszítünk. Az éghajlati válság egyértelmű és komoly fenyegetést jelent a jelenlegi és a jövő generációi számára egyaránt”

Joe Biden elnököt is sürgetik

Februárban Earl Blumenauer  és Alexandria Ocasio-Cortez képviselők Bernie Sanders szenátussal csatlakoztak a 2021-es nemzeti éghajlati veszélyhelyzetekről szóló törvény előkészítéséhez, mely elsősorban a tiszta energiagazdálkodás felé vezető utat szabályozza.  A cél érdekében tömeges gazdasági és társadalmi erőforrás mozgósítására szólítanak fel.  Joe Biden elnököt is sürgetik, hirdesse ki az éghajlati veszélyhelyzetet, mielőtt még túl késő lesz a jövő generáció számára.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ecowatch

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...