A rendőrkutyákról életük végégig gondoskodna a lengyel állam

Egy új törvénytervezet szerint a lengyel állam éltük végig gondoskodni fog a rendfenntartó erőknél szolgáló kutyáról.

Hosszas egyeztetést követően február 18-án mutatta be a lengyel belügyi tárca azt a törvénytervezetet, mely átfogóan szabályozza a rendfenntartó erőknél szolgáló állatok státuszát. A tervezet egyik fontos és lényegi része, hogy a lengyel állam szolgálatában dolgozó állatoknak életük végéig járó ellátást és védelmet biztosítana a tárca. Elsősorban rendőrkutyákról van szó, a legtöbb állami szolgálatban lévő állat a rendőrségnél dolgozik.

Lovak és kutyák nyugdíj korhatárát is meghatározták

A javaslat szerint a lovak és kutyák a szolgálati idő befejeztével is azon rendfenntartó egység állományában maradnak, amelynél eddig szolgáltak. A rendőrkutyákról elsősorban vezető gazdáik gondoskodnának, de a költségeket az állam fedezné. Az előírások egyúttal a szabályos állatgondozás ellenőrzését is rögzítenék. A kutyákat 9 évesen, a lovakat pedig 15 évesen lehetne nyugdíjazni, amennyiben egészségi állapotuk miatt erre nem került korábban sor.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter szerint az új jogszabály célja, hogy humanitárius alapon megoldják a szolgálati állatok státuszával összefüggő különféle problémákat. Figyelembe véve az állatoknak a lakosság szolgálatában szerzett érdemeit.

Jaroslaw Szymczyk lengyel rendőrfőkapitány leszögezte: az új megoldások tehermentesítik az állatok gondozóit és professzionális szintű gondoskodást biztosítanak az állatoknak életük végéig. Mint hozzátette, az idősebb állatokról „természetesen eddig is jól gondoskodtak, mert a (rendőrségi) kutyakiképzők (…) soha nem hagynák el barátaikat„, eddig azonban ők viselték a költségeket.

A lengyel belügyminisztérium alá tartozó alakulatoknál, elsősorban a rendőrségnél jelenleg összesen 1207 kutya és 62 ló szolgál. Évente az állatállomány mintegy tíz százalékát „nyugdíjazzák”.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...