Saját KB bal
Saját KB jobb

Vakondhálóval a vakondok ellen

A vakondok megjelenése a kertben a kerttulajdonosokból vegyes érzelmeket válthat ki: hiszen a vakond hasznos állat, mert elpusztítja a kártevő rovarokat és lazítja a talajt, viszont kárt tehet a veteményesben, és a pázsitot is tönkreteheti. Ha fel szeretnénk lépni ellenük, számos házi praktikát alkalmazhatunk, de van ezeknél a módszereknél egy sokkal hatásosabb megoldás, mégpedig a vakondháló.

Mi a vakondháló?

Működését tekintve olyan, mintha falat húznánk a fű alatt: mivel a vakondhálót a föld és a fű közé fektetjük, a vakond nem tudja a felszínre túrni a földet, ezáltal nem csúfítja el a gyepet. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a vakond ne tudna továbbra is a föld alatt közlekedni és járatokat ásni, így valójában annyit nyerünk a háló lefektetésével, hogy a vakondtúrások nem fognak megjelenni a gyepen. Ami persze hatalmas pozitívum, ha valóban ez a cél, viszont éppen ezért nem ajánlott konyhakertekben. Ugyanis mivel a vakond továbbra is ássa a járatokat, a növények gyökere így a fellazult talajban fog lógni, ami ezáltal a levegővel érintkezik, végül elhal.

Amennyiben úgy gondolod, hogy neked is szükséged van vakondhálóra a gyeped szépségének megőrzése érdekében, javasoljuk, hogy látogass el az AutamataÖntőrendszer.com weboldalára, ahol a normál és erősített hálókból választhatod ki a számodra megfelelőt.

A vakondháló telepítése

A telepítés meglehetősen munkaigényes, és a pázsit telepítése előtt ajánlott lefektetni. Arról megoszlanak a vélemények, hogy valójában milyen mélyre célszerű elhelyezni. Vannak, akik szerint jobb kb. 30 centi mélységbe tenni, hogy később, például az öntözőrendszer telepítésekor, egy esetleges kertátalakításkor vagy a gyepcsere alkalmával ne okozzon plusz gondot. Viszont ebben az esetben fennáll a veszélye annak, hogy a vakond bejut a háló és a gyep közé, így nem látja el a funkcióját.

A legtöbben – és ez az ajánlott elhelyezés is – 5 centis termőföldet tesznek rá, vagyis közvetlenül a gyepszőnyeg alá kerül. Így valóban megvédhetjük a gyepünket az esetleges vakondtúrásoktól, és ha egyszer gyepcserére szájuk rá magunkat, a háló a gyep eltávolítása után könnyen felszedhető.

A vakondháló esetleges hátrányai

Bár a vakondháló kiváló szolgálatot tud tenni, vannak esetek, amikor nem ez a legjobb megoldás. Az egyik ilyen hátrány a fentebb is említett, amikor a túl mély elhelyezés miatt nem nyújt megfelelő védelmet a rágcsálók ellen. És bár kiküszöbölhető azzal, ha közvetlenül a gyep alá helyezzük, ez viszont más jellegű problémákat vethet fel. Ilyen például, ha gyepszellőztető gépet használunk, mivel a gép kései átvágják a hálót, vagy drótos gép esetén a felszínre húzza a hálót.

Mindent összevetve a vakondháló kiváló megoldást nyújt az esztétikailag szép gyep megtartásáért, ráadásul az ára is kedvező, még abban az esetben sem kell jelentős költséggel számolni, ha a kertünk tekintélyes méretekkel rendelkezik.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...