Saját KB bal
Saját KB jobb

Terepfutás télen kutyával? Segítünk!

A terepfutás az egyik legjobb sport, ha együtt edzenél a kutyáddal. Intenzívebb, mint a túrázás, de szabadabb és természetközelibb, mint a városi futás. Ezért a kutya számára biztosítja azokat az ingereket, amelyeket egy erdei túra, de kielégíti a nagyobb mozgásigényű kutyák igényeit is. A közös edzés és a mozgás a friss levegőn pedig jó hatással van a kutya – gazdi kapcsolatra, csökkenti a stresszt és erősíti az immunrendszert. Meggyőző? Akkor lássuk, mivel számolj, ha a téli terepfutás felkeltette az érdeklődésed!

Első a biztonság!

Mind a futás, mind a természetben végzett sportok esetén fontos a biztonság. Egy esetleges sérülés veszélye mindig fennáll, ezért érdemes körültekintőnek lenni. Míg a városi futás közben valószínűleg találkozol valakivel, aki segíteni tud, terepen sokkal inkább ki vagy szolgáltatva. A terepfutás magányos sport, sokszor nem találkozik az ember senkivel sem edzés közben. Egy ficam vagy sérülés esetén nincs aki segítsen. Ezért mindig legyen nálad telefon. Továbbá tudasd legalább egy emberrel, hogy futni mentél, merre indulsz és mikorra vagy várható. Így ha nem jelentkezel, tudni fogják, hogy hol keressenek és időben kapsz segítséget.

Az időjárás

Rendben. Hazánkban viszonylag ritka a tornádó és a halálos hóvihar. Mindenesetre, érdemes megnézni az óránkénti előrejelzést az adott területre, és ennek megfelelően öltözködni és öltözteti a kutyát is. Hidegben a hirtelen lezúduló csapadék a legveszélyesebb. Az átázott ruházat és a bunda miatt nő a kihűlés veszélye.

Megállók

Ha kutyával futsz vagy túrázol, akkor tudod, hogy hidegben a pihenőket a lehető legrövidebbre kell venni. A kutyák – ahogy mi is – mozgás közben kimelegednek. Ha hidegben megállunk, akkor viszont hamar remegni kezdenek. Ezért vedd rövidre a megállókat, nehogy izomsérülés legyen a vége. Sportkutyák számára érdemes lehet technikai kabátot beszerezni, ami ilyen esetekben melegen tartja az izmokat.

Felszerelés

Ha már beszerzés… a téli terepfutás nem különösebben felszerelés-igényes sport, de egy jó futócipő és megfelelő ruházat szükséges hozzá. A kutyád számára a futóhám (a megfelelő hám kiválasztásához segítséget korábbi cikkünkben találsz) elengedhetetlen. E mellett egy canicross futóöv és futópóráz is jól jön. Ezek az alap felszerelések. Sok futó ad télen a kutyájára cipőt, hogy kímélje a mancsát, de a mancsbalzsam használatát legalább javasoljuk, ahogy az időjárásnak megfelelő öltözéket és a láthatóságot biztosító eszközöket is.

Hidratálás

Télen is fontos a hidratálás! Vigyél magaddal kulacsot/camelbacket és elegendő vizet a kutyád számára is. A szilikon itatótálak igazán nem jelentenek plusz súlyt, és ezekből kényelmesen itathatod a kutyádat. Persze, ha megtanul a kulacsból inni, akkor ez sem szükséges.

Bár nem felszerelés, de fontos, hogy hagyj a kutyádnak időt. Ha rutinos futók vagytok, akkor úgyis tudod, hogy mit bír, de a terepfutás azért más egy kicsit. Akármennyit futottatok eddig, fokozatosan szoktasd a kutyádat az új sporthoz és adj neki időt a regenerálódásra két edzés között.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: kurgo.com; Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...