Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Újabb gyilkos támadás a Virunga Nemzeti Parkban

A Virunga természetvédelmi őreit január 10-én reggel érte a támadás.

A Virunga Nemzeti Park veszélyeztetett világörökségi hely, a hegyi gorillák utolsó megmaradt élőhelye.  A Virunga hegység egy nagyjából 80 km hosszú hegylánc három ország határán húzódik: Kongói Demokratikus Köztársaság, Ruanda és Uganda.

A Virungai Nemzeti Parkot és legtöbben Diane Fossey, amerikai etológus által ismerték meg, aki 18 éven át tanulmányozta itt a hegyi gorillákat, szó szerint együtt élt velük.  Diane Fossey 1985-ben kegyetlen gyilkosság áldozata lett és bár az orvvadászokra próbálták terelni a gyanút, valószínűbb, hogy azok végeztek vele,  akiknek nem tetszett, hogy Fossey meg akarja akadályozni a gorillák turisztikai kizsákmányolását.

A Virunga állandó támadások helyszíne

Nem csak orvvadászok pusztítják az állatokat, hanem polgárháborúk, fegyveres összecsapások, cégóriások, akik fát és olajat termelnek ki a területen. Virungában az elmúlt 25 évben több, mint 170 gondozót és parkőrt öltek meg.  A legkritikusabb időszakban 9 hónapig zárva is volt a park a látogatók elől. Mos pedig egy újabb támadást szenvedtek el, melynek következtében 6 parkőr vesztette életét.

A park nyilatkozatát magyar nyelven a Jane Godall Intézet tette közzé FB oldalán:

Hatalmas szomorúsággal erősíti meg a Virunga Nemzeti Park 6 természetvédelmi őrének halálát, ami egy fegyveres támadásban következett be 2021. január 10-én, vasárnap reggel. Egy őr súlyosan megsebesült a támadásban. Őt a gomai kórházba szállítottták, sérüléseit már nem tekintik életveszélyesnek.

Helyi idő szerint reggel 07.30-kor az őrök a Park belsejében gyalogosan járőröztek. A támadás Kabuendo közelében történt, amely a Park határának közelében található, a központi szektorban, Nyamilima és Niamitwitwi között. Az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy rajtaütöttek az őrökön, és nem volt lehetőségük megvédeni magukat, és hogy a támadásért a helyi Mai-Mai csoportok tartoznak felelősséggel.

Az életüket vesztett őrök:

BURHANI ABDOU Surumwe, 30 éves

KAMATE MUNDUNAENDA Alexis, 25 éves

MANENO KATAGHALIRWA Reagan, 27 éves

KIBANJA BASHEKERE Eric, 28 éves

PALUKU BUDOYI Innocent, 28 éves

NZABONIMPA NTAMAKIRIRO Prince, 27 éves

A Virunga Nemzeti Park mély sajnálatát fejezi ki az őrei tragikus elvesztése miatt, akik fáradhatatlanul és odaadóan dolgoznak mind a park, mind a szomszédos közösségek védelmében a fegyveres csoportok zsarnoksága ellen. Áldozatukat nem felejtik el, és nem lesz hiábavaló sem.

A Kongói Természetvédelmi Intézet őrei a Kongói Állam képviselői. Nincs katonai státuszuk, és cselekedeteik nem tartoznak a konfliktusok hatálya alá. Minden erőfeszítést megteszünk az elkövetők bíróság elé állítása és a jogállamiság fenntartása érdekében a Parkban.

A Virunga Nemzeti Park továbbra is elkötelezett a helyi lakosság és a tágabb régió javát szolgáló fejlesztési kezdeményezések megvalósítása mellett, valamint a helyi közösségekkel együttműködésben annak érdekében, hogy békét és jólétet teremtsen sok millió embernek, akiknek életét régóta meghatározzák a fegyveres konfliktusok és a miliciák.

A Virunga Nemzeti Park munkatársainak a gondolatai, és imái az összes áldozat családjával és barátaival, valamint a sérült őrrel vannak.

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén található Virunga Nemzeti Park (Parc National des Virunga) 7800 négyzetkilométeres kiterjedésű (3000 négyzetmérföld).

A parkot 1925-ben hozták létre, Afrika első nemzeti parkjaként, és 1979 óta az UNESCO által a Világörökség része. Az orvvadászat és a kongói polgárháború komoly károkat okozott vadállományának. A parkot a Kongói Nemzeti Park Hatóságai, az Institut Congolais pour la Conservation de la Nature (ICCN) és partnere, a Virunga Alapítvány kezeli.

Az Institut Congolais pour la Conservation de la Nature (ICCN) kongói kormányzati partner, amelynek feladata a Virunga Nemzeti Park és a Kahuzi-Biega Nemzeti Park védelme és megőrzése, mindkettő az UNESCO Világörökség része a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az ICCN tagjainak feladata a parkok és a veszélyeztetett Hegyi-gorillák általános védelme.

A nyilatkozatot eredeti nyelven ITT tudjátok elolvasni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: virunga.org, FB/JaneGodallIntézet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...