Marad, merad, malac – vajon a kutyák tudnak különbséget tenni?

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékén folyamatosan keresik a választ a kutyák tanulási képességeinek és intelligenciájának működésével kapcsolatos kérdésekre. A világ elsőszámú kutyaviselkedés-kutatói egy olyan érdekes vizsgálatot publikáltak nemrég, amelyben a kutyák emberi beszédértését vizsgálták. Arra keresték a választ, hogy meg tudják-e különböztetni a kutyák az ismerős szavakat egyetlen betű eltéréssel. Vajon mindegy, hogy marad, merad, malad, vagy malac?

Bár a kutyák hallása sokkal jobb, mint az emberi, a szókincsük – azaz, hogy hány emberi szót értenek meg – messze elmarad még egy óvodás korú gyermekétől is. A kutatók arra keresték a választ, hogy vajon mennyire tudnak különbséget tenni az egyes szavak között. Az ismert szavakon kívül teljesen eltérő és csak egy-egy hangban eltérő szavakat vetettek össze, hogy pontosan meg tudják állapítani, mennyire alapos a kutyák figyelme.

Marad, merad, malac…

A vizsgálathoz családi kutyákat és gazdijaikat kérték meg, hogy helyezkedjenek el kényelmesen egy matracon, mintha pihennének. Amikor a kutya megnyugodott, elektródákat helyeztek el a fejbőrén, így elektroenkefalográf (EEG) segítségével vizsgálhatták az szavakra adott reakciókat. Magyari Lilla, a kutatás vezetője beszámolt róla, hogy nem minden kutyus tűrte az elektródák felhelyezését, azonban a kiesési arány nem volt magasabb a csecsemőkkel végzett hasonló vizsgálatokhoz képest.

A kutatók ezután egymás után játszottak le értelmes – tehát a kutyák számára ismert – szavakat, pl.: gyere, marad; valamint értelmetlen szavakat. Ez utóbbiak között voltak olyanok, amelyek nem hasonlítottak az ismert szavakra, míg mások csak egy-egy betűben tértek el, például: gyere – gyare, marad – merad.

 

Az emberi beszédfejlődésben 14 hónapos kor után figyelhető meg, amikor a gyermekek a szavak fonetikai részleteit, azaz a hangokat, képessé válnak feldolgozni. Tehát, megtanulnak különbséget tenni mondjuk a marad és a merad között. Ilyenkor ugrásszerű fejlődés figyelhető meg a gyermekek szókincsében.

Apró különbségek

A kutatók vizsgálatai alapján a kutyák esetében ez a fajta differenciálásra való képesség nem figyelhető meg. Míg a teljesen különböző hangzású szavakat az emberhez hasonlóan, szinte az első hangról meg tudják különböztetni az ismert szavaktól, addig az egy hangban eltérő szavak esetében nem képesek arra, hogy felismerjék a különbséget. Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy, bár sok tekintetben a kutyák értelmi képességei meghaladják egy kétéves gyermek szintjét, a beszédértésben körülbelül egy 14 hónapos kisgyermek szintjén mozognak.


Forrás: https://qubit.hu/2020/12/09/magyar-kutatok-megfejtettek-miert-nem-tanulnak-meg-a-kutyak-emberul; https://etologia.elte.hu/hu/dogerpphon-hu/;
Videó: ELTE Etológia YouTube; Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...