Saját KB bal
Saját KB jobb
peta.org

Franciaország betiltja a vadállatok cirkuszi szerepeltetését

Újabb ország döntött a vadállatos cirkuszok beszüntetése mellett. Franciaországban ezen kívül más állatokra kiterjedő intézkedéseket is bevezettek.

Franciaországban fokozatosan betiltják a vadállatok utazó cirkuszokban való szerepeltetését, ezen kívül pedig a nyérctenyésztést és a delfinek, valamint a gyilkos bálnák fogságban való tenyésztését.

Mindezt a francia környezetügyi miniszter, Barabara Pompili jelentette be kedden. Az országban jelenleg három delfinárium működik, ezeket érinti a tenyésztési tilalom. A rendelet továbbá azt is tartalmazza, hogy az országban nem lehet több delfináriumot létesíteni, valamint a három meglévő intézmény nem szerezhet be több delfint az állományukba.

Mi lesz az állatokkal?

Franciaországban jelenleg becslések szerint 500 vadállat él a cirkuszokban. A tiltást folyamatosan és fokozatosan akarja bevezetni a kormány, egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a következő években fog életbe lépni. A jelenleg fogságban lévő állatok sorsáról egyesével fognak dönteni, mindegyik állat megfelelő elhelyezéséről gondoskodni fognak. Ehhez a kormány 8 millió eurós segélycsomagot fog biztosítani a cirkuszoknak és a delfináriumoknak. Ez a segély arra is szolgál majd, hogy a cirkuszok fokozatosan átálljanak az állatok nélküli működésre, megújuljanak, fejlődjenek.

Országos szintű tiltás

Franciaországban már csaknem 400 helyi önkormányzat léptetett életbe hasonló korlátozásokat, azonban országos tiltás most először lépett életbe. Franciaország ezzel a lépéssel csatlakozott ahhoz a több mint 20 európai országhoz, ahol szigorú döntést hoztak az állatok szórakoztatóiparból való kivonásáról.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...