Saját KB bal
Saját KB jobb

Tények és tévhitek az ivartalanítás kapcsán

Az ivartalanítás témájában rengeteg tévhit kering sajnos még a mai világban is. Kicsit olyan ez, mint az Elvis haláláról és az UFO-król szóló összeesküvés-elméletek. Annyi a különbség, hogy senkinek nem ártunk azzal, ha hiszünk a reptiliánokban, azon viszont életek múlnak, hogy ivartalaníttatjuk-e a kutyánkat…

„A kutyám meghízik és ellustul, ha ivartalaníttatom.”

A kutyád akkor fog meghízni és ellustulni, ha nem foglalkozol vele eleget és nem biztosítod számára a megfelelő mennyiségű mozgást. Persze, könnyebb ezt az ivartalanítás számlájára írni, mint bevallani magunknak, hogy egyedül mi vagyunk a felelősek a kutyánk egészségi állapotáért.

„A kutyámnak sokkal jobb lenne, ha legalább egy almot a világra hozna, mielőtt ivartalaníttatom.”

Csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, ha a szuka kutyákat még az első tüzelési ciklus előtt ivartalanítják, szemben azzal, ha csak az első tüzelés után, netán az első alom után. Már az első oltások miatti látogatások alkalmával kérdezd meg az állatorvost az ivartalanításról! Ő részletesen tájékoztat az egészségügyi kockázatokról és szívesen válaszol a kérdéseidre. A közösségi média fórumokban nem szakemberektől kapsz tanácsot, hanem laikusoktól, akiknek nincs tudományos végzettsége, megfelelő esetszáma vagy tapasztalata.

„A gyerekeknek meg kell tapasztalnia a születés csodáját.”

Az állatok nagy része, így a kutyák is, általában éjszaka hozzák világra az utódaikat. Ideális esetben a szuka igyekszik gondoskodni némi privát szféráról, és valószínűleg csak zavarná, ha egy egész család lesné, amint életet ad a kölyköknek.

Ha otthon szaporítasz, az egyetlen dolog, amit a gyermekednek tanítasz ezzel, hogy a kiskutyák az ember kénye-kedve szerint születnek, majd amikor nagyobbak lesznek, megszabadulhatunk tőlük. Felelős viselkedésre nevelheted viszont a gyermekedet azzal, hogyha nem hagyod, hogy a kutyádnak kölykei szülessenek, és ezzel lehetőséget adsz arra, hogy a „nem kívánt kutyák” otthonra találjanak.

„Az ivartalanítás drága.”

Felelős kutyatartóként a megfelelő minőségű táplálék, az oltások, a rendszeres féreghajtás és külső élősködők elleni védelem valamint az esetleges gyógyszerek és gyógykezelések költségei, a kutyaiskola és felszerelések, és még sorolhatnánk… költségei mellett nem az egyszeri ivartalanítási díj lesz a legnagyobb összeg, amit ki kell fizetned.

Számos rendelő és állatjóléti szervezet szervez ivartalanítási akciókat, amelyek keretében a valós ár törtrészéért végzik el a beavatkozást.

Azon mindenképpen érdemes elgondolkozni, hogy ha az ivartalanítás összegét sokallod, akkor miből fogod fedezni a megszülető kiskutyák táplálását, oltási költségeit, illetve a vemhes állat orvosi díjait.

 „Fajtatiszta kutyám van, tovább kell vinnie a vérvonalat.”

A felelőtlen, megfelelő egészségügyi szűrések nélkül létrehozott almokban nagyobb valószínűséggel bukkannak fel bizonyos fajtákra jellemző betegségek. Ráadásul éppen elég fajtatiszta kutya van már most is a világon. Ha nem hiszed, nézd meg a fajtamentő szervezetek honlapjait.

„Ugyanolyan kiskutyát szeretnék, mint a mostani kutyám!”

Minden kutya egyedi és megismételhetetlen. Még ha klónoztatnád, akkor sem lenne ugyanolyan, mint a mostani kutyád.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dogtime.com. Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...