Saját KB bal
Saját KB jobb

A Jófogás folyamatosan törli az állatszaporítók hirdetéseit

Tegnap érkezett a hír, hogy a magyar piacvezető apróhirdetési portál, a Jófogás folyamatosan és véglegesen törli az állatszaporítók hirdetéseit oldaláról. Ez az úttörő szemléletváltás fontos szerepet játszhat a szaporítói tevékenység visszaszorításában.

A Jófogás tavaly már bevezetett egy szigorítást, mely egy kicsit megnehezítette a szaporítók életét, legalábbis a szaporulat eladását illetően. Az akkori szabályozás kezdete volt egy nagyon fontos szemléletváltásnak, mely mára konkrét és kézzel fogható változásokhoz vezetett.

Nehéz dolga volt a portálnak.  Magát az állatszaporítást ugyanis nem tiltja egyértelműen a törvény. Viszont az azonosító chip nélküli adásvételt például igen. Továbbá a szaporítók tevékenysége a legtöbb esetben kimeríti az állatkínzás fogalmát is. A genetikai rendellenességek miatt kialakult halálos betegségek, a nem megfelelő tartás és egészségügyi ellátás hiánya már állatkínzásnak minősül.

Edukációs szerep

A Jófogás abban is példát mutat, hogy edukációs szerepet vállal fel a témában. Ez pedig egy ilyen nagy forgalmú portálon óriási jelentőséggel bírhat. Az oldalról 2020. április 8. óta folyamatosan és véglegesen törlik azokat a hirdetéseket, melyek nem felelnek meg a módosított Jófogás ÁSZF-nek. A kisállatok hirdetésének módosított, szigorított feltételei pedig a következők:

  • Csak az a kutya/macska nevezhető a hirdetésben fajtatisztának, amely igazolhatóan törzskönyvezett vagy származási lapja van, amely tényt a hirdetésben fel kell tüntetni.
  • Kutya, macska, vadászgörény esetén az állat 8 hetes kora előtt nem választható el az anyjától, ezért a weblapon tiltott 8 hetesnél fiatalabb állatot hirdetésben szerepeltetni, kivéve, ha a hirdető megjelöli, hogy az állat csak a 8 hetes kor betöltése után vehető át.
  • Kutya tulajdonjogát átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochippel) történő megjelölése után lehet. A mikrochip rendelkezésre állását, illetve adott esetben annak tényét, hogy a mikrochip behelyezésének költsége a vásárlót terheli, fel kell tüntetni a hirdetésben.
  • Amennyiben jogszabály előírja, illetve amennyiben az állat ilyennel rendelkezik, a hirdetésben fel kell tüntetni a kisállat egészségügyi könyv rendelkezésre állásának tényét.
  • Fel kell tüntetni a hirdetésben továbbá, hogy az állat kapott-e veszettség elleni oltást, valamint az ennek igazolására szolgáló dokumentumok meglétét.
  • Ha az állatot nem magánszemély, hanem tenyésztő hirdeti eladásra, a kennel nevét és a hivatalos kapcsolattartó elérhetőségét fel kell tüntetni a hirdetésben.
  • Kutya, macska, és egyéb kedvtelésből tartott kisállat csak pénzért és örökbefogadásra hirdethető, termékre nem cserélhető.
Kutyabarát munkahely

Sajnos sok szaporító próbál védtelen kisállatok kínzásából megélni, ami ahhoz vezet, hogy genetikai rendellenességekkel született állatok tömegei kerülnek ki a világba. Amikor ezek az állatok betegek lesznek és a gazdik számára problémássá válnak, sokszor megválnak tőlük és az amúgy is túlterhelt menhelyeken kötnek ki. Kutyabarát munkahelyként a tavalyi szigorítással és a mostani kitiltással is az a célunk, hogy népszerűsítsük az örökbefogadást, és felhívjuk a figyelmet az állatkínzás következményeire. Munkatársaim is egy emberként álltak a projekt mellé, hiszen nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a menhelyi, sok esetben fajtatiszta négylábúak is ugyanolyan értékes tagjai az állatvilágnak, mint a sok esetben szaporítók által tenyésztett társaik. Azt is egyértelműen látjuk, hogy a szigorítás óta kimagaslóan megugrott az ingyen örökbefogadható kisállatok aránya. Reméljük, hogy a közeljövőben egyre több menhelynek biztosíthatunk nagy elérésű, ingyenes online felületet is, és így még több gazdátlan kisállatnak segíthetünk szerető otthont találni”mondta Palocsay Géza, a Jófogást működtető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Cover: Pexels

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...