Saját KB bal
Saját KB jobb
FB/Virunga

Brutális támadás érte a Virunga Nemzeti Park dolgozóit

Gyászol a Virunga Nemzeti Park. 12 ember vesztette életét abban a brutális és véres támadásban, mely április 24-én ért egy parkőrök által kísért polgári konvojt.

A Virunga Nemzeti Park a Kongói Demokratikus Köztársaság területén helyezkedik el. Afrika legrégebben alapított természetvédelmi területe, az UNESCO világörökség része, a hegyi gorillák élőhelye. Ezen a területen élt és dolgozott 18 éven keresztül Diane Fossey amerikai etológus, aki rengeteget tett azért, hogy a gorillák turisztikai célú kizsákmányolását megakadályozza. Fossey-t 1985-ben brutálisan meggyilkolták Virungában, de nem csak ő vesztette életét a nemzeti parkban.

Virunga folyamatos támadások színhelye. A parkot védő őröknek meg kell küzdeniük az orvvadászok támadásaival, polgárháborúk okozta fegyveres összecsapásokkal. Ezen kívül pedig fakitermelő és olajkutató cégóriásokkal is, akik nem nagyon válogatnak az eszközök közül, ha érdekeik érvényesítéséről van szó. A Virunga történetéről és a kialakult helyzetről korábban ITT írtunk.

Hegyi gorilla család a Virunga Nemzeti Park területén.
Hegyi gorilla család a Virunga Nemzeti Park területén. Fotó: FB/Virunga
A legsúlyosabb támadás

Virungában 25 év alatt több mint 170 munkatárs vesztette életét erőszakos cselekedetek miatt. A mostani konfliktus azonban minden idők legvéresebb és legsúlyosabb támadása volt mind közül. Április 24-én pénteken egy polgári konvoj haladt át a területen, melyet parkőrök, „ranger”-ek biztosítottak. Fegyveresek megtámadták a konvojt és tüzet nyitottak rá. 12 parkőrt megöltek és további 6 főt súlyosan megsebesítettek. Minden jel arra utal, hogy az FDLR (Demokrata Erők Ruanda Felszabadításárét) milícia tagjai követték el a brutális támadást, de a szervezet egyelőre nem vállalta magára a támadást.

Az egyik leghíresebb Virunga fotó, az év szelfije 2019-ben.
Az egyik leghíresebb Virunga fotó jobbra, az év szelfije 2019-ben. Fotó: FB/Virunga

A park nyilatkozata szerint nem a parkőrök voltak a támadás célpontjai, hanem a konvojban utazó polgárok. Az őrök őket védelmezve vesztették életüket. Az ilyen típusú támadók gyakran követnek el emberrablást, majd váltságdíjat követelnek. Korábban történt már hasonló eset, melynek során két brit turistát védelmezve halt meg egy parkőr. Most azonban másról lehet szó, mivel a park március óta zárva van a járványhelyzet miatt, így nincsenek turisták a helyszínen.

Gyászol a Virunga Nemzeti Park összes dolgozója, vezetői és önkéntesei. Azonban továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a területen élő kivételes fajokat megvédelmezzék a támadásoktól.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Facebook/Virunga, Virunga.org

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...