Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyasztárok a filmtörténetben

A kezdetek

A kutyák filmes karrierje szinte a filmgyártás kezdetéig nyúlik vissza. Az első kutya a Lumiére testvérek 1895-ös rövidfilmjében tűnt fel a vásznon, akkor még a véletlennek köszönhetően. Az azóta eltelt több, mint 120 évben számtalan filmben szerepeltek kutyasztárok, gondoljunk csak sokunk kedvencére, a Beethoven sorozatra, vagy a Hacsikóra, esetleg az utóbbi évek sikerfilmjére, az Egy kutya négy életére. 

A kutyasztárok filmes szereplését 1940 óta szabályozzák hivatalosan. Először elsősorban a forgatás biztonsága, az emberi és állati szereplők testi épségének megőrzése volt a cél. Később egyre nagyobb figyelmet kapott az állatok jogainak védelme, és ez a filmiparban dolgozó kutyák és egyéb állatszereplők életét is érintette. Az 1980-as évektől egyre nagyobb figyelmet kapott a filmekben szereplő állatok jólléte: a kiképzés és a feladatok végrehajtása során a kényszerítésről az együttműködés felé haladtak, összességében szemponttá vált az, hogy a filmekben szereplő állatok is méltó, szenvedéstől mentes életet éljenek.

Állatvédelmi törekvések

Ahogy egyre nagyobb figyelmet kaptak az állatjogok, úgy irányult a reflektorfény a filmiparra is. Az állatvédők és a nézők számára is fontossá vált, hogy a szórakozásért ne kelljen egyetlen állatnak sem szenvedni. Elsősorban a PETA követi nyomon a hollywood-i forgatásokat és figyel arra, hogy az állatszereplőknek az előírásoknak megfelelő bánásmódban legyen része. A szigorú szabályok ellenére még így is történhetnek visszásságok. Pár éve nagy port kavart például az a kiszivárgott felvétel, amelyben a forgatáson egy német juhászkutya alig bírja a fejét a víz fölött tartani. A videó olyan nagy port kavart, hogy a vizsgálatok lezárásáig elhalasztották a film bemutatóját. Később kiderült, hogy a forgatáson nem történt állatkínzás.

Annak ellenére, hogy az amerikai és az európai filmipar jól szabályozott, egy-egy állatos film sokakból vált ki kétes érzéseket. Akik elvből kifogásolják az állathasználatot, azok biztosan nem ülnének be egy olyan mozira, amelyben állatok is szerepeltetve vannak.

A kutyás filmek jövője?

A modern technológiának és a CGI-nak köszönhetően az új Vadon hívó szava film az elsők között van, amelyben úgy játssza egy kutya a főszerepet, hogy nem kellett megjelennie a forgatáson. A Jack London 1903-as regénye alapján készült új filmben Buck, a kutya szerepét ugyanis teljes mértékben animáció váltotta ki. Érdekes, hogy éppen egy ennyire emberszerű karakter, mint Buck, lett az első számítógépes animációval teljes mértékben kiváltott kutya a vásznon. Az ő esetében az emberibb mimikának talán még mélyebb értelmet is tulajdoníthatunk.

Kérdéses, hogy vajon az animált karakterek is képesek lesznek ugyanolyan erős érzelmeket kiváltani a nézőkből, mint az kutyasztárok. Vajon egy rajzolt szempár is lehet olyan mély és hűséges, mint egy igazi kutya tekintete? Szerintetek?


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás, videó és képek: The Guardian; 20th Century Fox; Walt Disney Studios; Pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...