Saját KB bal
Saját KB jobb

Javasolt teendők a mosható, valamint az eldobható szájmaszkokhoz

Az eldobható és a mosható szájmaszkok kapcsán is célszerű rávilágítani a felhasználásukkal kapcsolatos elengedhetetlen tudnivalókra. Pontosan ezt fogjuk megtenni ebben a bejegyzésben, külön-külön kitérve a két szájmaszktípus javasolt felhasználására.

A cikk elolvasása remélhetőleg segíteni fog abban, hogy az egészségügyi maszkok rendeltetésszerű használatával eredményesen kerüljük el a nemkívánatos megbetegedéseket.

Mi a legfontosabb különbség a mosható és az eldobható szájmaszk között?

Megfelelő használat és körültekintés mellett mindkettő védelmet biztosíthat a cseppfertőzés útján terjedő betegség elkerülése kapcsán. Ugyanakkor a mosható változatot akár többször is, az eldobhatót viszont legfeljebb csak egyszer javasolt viselni.

Természetesen ahhoz, hogy a szóban forgó szájmaszkok képesek legyenek megfelelően ellátni a használatuk célját, a viselő személy részéről is szükség van megfelelő körültekintésre és az alapvető higiéniai szempontok betartására. Hozzátéve, hogy a társas érintkezéseket is érdemes minimalizálni lehetőség szerint.

Hogyan érdemes eljárni a mosható szájmaszkok viselésekor?

Valahányszor csak viselni szeretnénk, a mosható szájmaszkot kivétel nélkül mindig fertőtleníteni kell. Ez a javaslat egyébként tökéletesen érvényes a legelső használatot megelőzően is. Kiemelten fontos továbbá, hogy a szájmaszk levétele után is ajánlott a kézmosás.

A mosást egyébként 95 fokon javasolt elvégezni, a fertőtlenítés kapcsán pedig a gőzölős vasaló alkalmazása hozhatja el a kívánt higiéniai szintet. Amennyiben nem vasalót használnánk, akkor a folyamat forralt víz segítségével szintén elvégezhető.

Miután sikerült a mosás és a fertőtlenítés, egyszerűen szobahőmérsékleten kell megszárítani a szájmaszkokat. A szárítógép használata azért nem javasolt, mert abban az anyag össze fog menni, és egyszerűen el fogja veszíteni a szükséges tartását.

Mire célszerű odafigyelni az eldobható szájmaszkok kapcsán?

Tényleg nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az eldobható szájmaszk kizárólag egyszeri használat mellett képes megfelelő hatékonysággal ellátni a feladatát. Az újbóli alkalmazással gyakorlatilag egyfajta placebo hatásnak tesszük csak ki magunkat, ennek következtében pedig a saját egészségünket fogjuk veszélyeztetni.

Amennyiben ezekhez az egyszer használatos változatokhoz tudunk hozzáférni, akkor érdemes a lehetőségeinknek és a szükségleteinknek megfelelő készletet beszereznünk. Ennek köszönhetően nem lesz szükségünk az újbóli felhasználásra, mert elegendő mennyiségű utánpótlás áll majd a rendelkezésünkre.

A maszk felvételét megelőző kéztisztítás és fertőtlenítés fontosságát egyszerűen nem lehet elégszer hangsúlyozni, emellett pedig viselés közben sem javasolt az arcunkhoz nyúlkálni.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...