Saját KB bal
Saját KB jobb

Csehov kutyája

160 évvel ezelőtt született Csehov (1860-1904) orosz drámaíró. Leghíresebb művei (Cseresznyéskert, Sirály) mellett több állatokról szóló történetet is papírra vetett.  Egyik legkedvesebb állatmeséje Kastankáról, a fiatal kutyalányról szól 1887-ből.

Kastankát asztalos gazdája elveszíti séta közben a városi forgatagban, és így egyedül marad a sötét és hideg utcán. Egy arra sétáló titokzatos idegen rátalál és hazaviszi. A kutyalány élete itt nagy fordulatot vesz. Új „gazdájánál” új barátokat ismer meg: Iván Ivanicsot, a kissé ostoba és mindig szerepelni vágyó gúnárt, Gavrila Ivanovna malac-kisasszonyt, valamint a büszke és előkelő Fjodor Tyimofejics nevű macskát.

A színes társaság esténként cirkuszban lép fel a titokzatos gazdájukkal. Kastanka nagyon jól érzi magát új barátai között, és a cirkuszi mutatványok is szórakoztatják, de mindezek ellenére álmában sokszor feltűnik egy kisfiú és egy asztalos, akikhez visszavágyik…

Egy korabeli kép tanúsága szerint Csehov nemcsak a műveiben szerepeltette a kutyákat előszeretettel, hanem az életében is fontos szerepet töltöttek be.

(kutyabarát.hu)

Képek forrása: mult-kor.hu, guardian.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...