Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát könyvajánló – Brian Hare: Az okos kutya

Ha Brian Hare-t be kellene mutatni, kezdhetnénk azzal, hogy már gyerekkorában is kutyás volt. Saját ebét, Oreót tanítgatta mindenfélére, foglalkozott vele. Ebben semmi különös nincs. Az olvasók közül is bizonyára többekre illik a leírás. Hare azonban nem állt meg itt. Felismerte, hogy a kutyák „kiképzése” valahogy nem illik a kutyákhoz.

az okos kutyaEzeket a szociális, az emberrel 40 000 éve együtt élő állatokat, akik egy mozdulatunkból, egy gesztusunkból értik, hogy mit szeretnénk, nem megfelelően kezeljük. A háziasulásnak köszönhetően a kutyák ugyanis olyan szociális intelligenciára tettek szert, amely egyedülálló az állatvilágban. Ennek megléte pedig egészen más megközelítést tesz szükségessé, mint az addig ismert kiképzési eszközök.

Erre persze nem gyermekkorában jött rá… Brian Hare kutatónak állt. Hosszú évek kutatásainak eredménye adja a könyv stabil tudományos alapját. A sorokat olvasva érezhetjük, hogy aki írta, érti és gyakorolja is amit ír. A kognitív tudományok terén szerzett tudása, a Duke kutyakognícióval foglalkozó laboratórium vezetése és a kutyák tanítása terén szerzett tapasztalata mind megcsillan az oldalakon.

Az okos kutya nélkülözhetetlen olvasmány, ha szeretnénk a lehető legpontosabb képet kapni a kutyák gondolkodásáról. Azokról a folyamatokról, amik adott helyzetben egy viselkedéshez vezetnek. Ha szeretnénk kutyánk jobb, megértőbb társai lenni vagy eredményesebb kézési technikákat alkalmazni, ez a könyv jó alap lesz.

A könyv társszerzője Brian Hare felesége, Vanessa Woods, aki a Bonobo handshake című könyvet is jegyzi, mely saját kongói élményeit dolgozza fel. Woods a Discovery Channer ausztrál és új-zélandi szakírója.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: Photo by Tima Miroshnichenko: https://www.pexels.com/photo/woman-sitting-on-couch-while-reading-a-book-5390112/; amazon.com;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...