Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát könyvajánló – Dogology

A Dogology, The Weird and Wonderful Science of Dogs, című könyv kapcsán Stefan Gates nem árul zsákbamacskát. Ahogy a cím alapján is várnánk, a rövidke kötet a kutyák furcsa, olykor vicces, de leginkább szívünkhöz közel álló kutyaságait veszi górcső alá. Mégpedig alapvetően tudományos tények tükrében. 

dogology cover
Forrás: Amazon.com

Kevesen tudnak jól tudományt magyarázni. A tudományos könyvek az átlag ember számára sokszor érthetetlenek és unalmasak. Ha pedig szórakoztató, közérthető tudománnyal találjuk szemben magunkat, az gyakran éppen a tudományos gondolkodást nélkülözi. A Dogology nem tör túl tudományos babérokra, ugyanakkor rengeteg érdekes tényt tudhatunk meg belőle a kutyáinkról. Éppen úgy, ahogy egy jó ismeretterjesztő könyvtől várnánk.

Mindezt pedig vicces, olykor egészen abszurd humorral átszőtt formában. Aki kedveli a Jóbarátokból Chandler humorát, az valószínűleg Gates-szel is hamar megbarátkozik. Mondjuk amikor azt részletezi, hogy a vonzalom kialakulásához miért nem elég, ha hasznosnak találunk valamit. Majd pár gyengéd gondolattal illusztrálja, hogy is van ez a fúrógépe esetében. Az érvelés ezen a ponton természetesen megbukik.

A Dogology olyan izgalmas kérdéseket boncolgat, mint például, hogy miért pukiznak a kutyák. Gates egyébként a terület szakértője, egy teljes kötetet szentelt a témának Fartology címmel. Aztán, hogy miért észak-dél irányba tájolt testtel kakilnak a kutyák? Ez gyakorló gazdiként egyébként hasznos infó, hiszen így kirándulás közben mindig – legalábbis egyszer-kétszer – iránytű híján is megtudhatjuk, merre van észak.

Persze nem csak a kutya hátsó vége köré rendeződik a könyv. Megtudhatjuk, hogy hány szőrszála van a kutyáknak, hogy hogyan szagolják ki a rákot vagy az epilepsziát, vagy éppen, hogy mit hallanak meg abból, amit mondunk nekik.

A tavaly decemberben megjelent kötet magyar fordítása sajnos még várat magára, egyelőre angolul és kínaiul elérhető online és nyomtatott formában.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Amazon.com; Indexkép: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/happy-labrador-retriever-lying-on-bed-with-eyeglasses-and-book-5255255/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...