Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát könyvajánló – Caroline Knapp: Pack of Two

caroline knapp
Caroline Knapp: Pack of Two – forrás: amazon.com

Caroline Knapp: Pack of Two – The Intricate Bond Between People and Dogs, Random House Publishing – 2010.

A Pia / Egy Lovesztori című, nemrégiben hazánkban is megjelent bestseller szerzőjének könyve, a Pack of Two sajnos egyelőre nem forgatható magyarul. Az angol nyelven már jó pár kiadást megélt könyv a kutyák és az ember közötti kötelékről mesél. Caroline Knapp (1959 – 2002) nem tudományos, nem is közhelyes: eredeti gondolatait osztja meg a kutyája kapcsán a saját életének különböző aspektusaiból.

Az olvasó, különösen, ha nő és van kutyája, nem ritkán azt érezheti, hogy Caroline Knapp az ő élményeit vetette papírra.

A történet ott kezdődik, hogy a 36 éves Caroline Knapp, miután mindkét szülőjét váratlanul elveszíti,  megfogadja, hogy búcsút int az alkoholnak, melyhez két évtizeden át tartó szoros és intim kapcsolat fűzte. (Erről ír a Pia c. kötetben – a szerk.). A fiatal és sikeres író, újságíró élete romokban. Minden, amihez addig kötődött, már a múlté. Új keretet kell szabnia az életének, és meg kell találnia magát ebben a vonatkoztatási rendszerben. Ráadásul rengeteget dolgozik, nem találja az igazi társát – vagy éppen többet is talál a kelleténél, és úgy általában küzd az élet sodrában.

Az élet nagy kérdéseire a válasz váratlan formában érkezik: szőrös és négy lába van.
caroline knapp
Caroline Knapp – Forrás: wikipedia

Tizennyolc hónappal azután, hogy elhagyta az alkoholt, egy menhelyi látogatás során talál rá Lucille-re, a nyolchetes kölyökkutyára. Caroline maga is meglepődik, hogy mire a kutya két éves lett, gyakorlatilag az élete rendező elvévé, központi mozgatórugójává válik. Nem kérdés már, hogy tud-e kötődést kialakítani, hogy hogyan küzd meg a magánnyal és miért kel fel nap nap után.

A történet őszinte mélységén felül Caroline Knapp kutatói szemmel is górcső alá veszi a kutya – ember kapcsolatot.

Saját tapasztalatait kutyások, etológusok, pszichológusok bevonásával egészíti ki. Igyekszik felderíteni azt a csodálatos, néha ijesztő, de többször gyógyító hatású köteléket, amely kutya és ember között kialakulhat. Felfedezi, hogyan változott a kutyák szerepe az idők során: hogyan váltak kísérőből munkatárssá, védelmezővé, majd érzelmi segítőkké, valódi társakká.

A tragikusan fiatalon elhunyt írónő könyve egyéni és különleges vallomás, amely minden kutyás szívéhez utat talál.


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Google books; Amazon.com; Wikipedia.
Képek: By Source (WP:NFCC#4), Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=58137960; Amazon.com.
Indexkép: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...