Saját KB bal
Saját KB jobb

Lehet, hogy a kutyám pollenallergiás?

A leghírhedtebb allergiát okozó növény, a parlagfű pollen koncentrációja a napokban érte el a kritikus szintet. A pollenre érzékenyek már tapasztalhatják az allergiával járó kellemetlen tüneteket, az erős könnyezést, légzési nehézségeket, torokkaparást és irritációt.

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek az egészséges embereknél semmilyen reakciót nem váltanak ki.

Ha egészséges vagy, nyugodtan sétálgathatsz egy virágzó parlagfű mezőn, és észre sem veszed, de ha allergiás vagy a pollenre, akkor akár egy kevés is súlyos tüneteket okozhat. Az allergiát úgynevezett civilizációs betegségként tartják számon, amely az embereken kívül a kutyákat is érinti. Az állatorvosoknál a tavasztól őszig terjedő időszakban megnő a folyamatosan, látszólag minden ok nélkül vakaródzó, akár a bőrét sebesre vakaró vagy rágó kutyák száma.

A kutyáknál ugyanis a viszketés, és az ezzel járó erőteljes vakaródzás az allergia leggyakrabban észrevehető tünete.

Az élelmiszerallergiák és a pollenallergiák esetében is gyakran a viszketés az első árulkodó jel, amelyen a gazdi elindulhat.

Érdemes ilyenkor mielőbb felkeresni az állatorvost, mert a nem enyhülő viszketést a kutya kényszeres vakarással kompenzálhatja, amely sebeket okoz, a szőr kihullik az érintett területekről és ez a bőr gyulladásához vezet, amely súlyosbítja a helyzetet, kiegészítő kezelést tehet indokolttá.

A viszketésen, a végtagok vagy a test hozzáférhető pontjainak rágcsálásán kívül árulkodó lehet még a könnyezés, a szem fokozott váladékozása. Akár folyamatosan folyhat a kutya szeme, vagy sűrű, fehéres váladékot termel, esetleg begyullad. A fülek végén sebek jelenhetnek meg, illetve prüszkölést, fulladó köhögést, nehézlégzést is tapasztalhatunk. Ezek a tünetek rontják a kutya életminőségét, ezért igyekezzünk mielőbb kivizsgáltatni, hogy mi okozza a bajt.

Kora tavasztól késő őszig, a növények virágzásának teljes időtartama alatt számíthatunk pollenallergiára. A leggyakoribb allergének az útifűfélék, a parlagfű és a pázsitfűfélék, de, az emberekhez hasonlóan, bármely más pollen is okozhat allergiás reakciót a kutyáknál.

A pollenallergia kezelésére léteznek tüneti kezelési módszerek, de elérhető olyan eljárás is, amely nem csak a tüneteket, hanem az allergia okát célozza meg. Számíthatunk gyors, gyógyszeres segítségre is, ha súlyos allergiás tüneteket tapasztalunk, illetve tartósan szedhető immunmoduláns készítmények is elérhetők. Érdemes tehát mielőbb állatorvoshoz fordulni, hogy a pontos diagnózis birtokában, a gazdinak és a kutyának is leginkább megfelelő kezelést kaphassuk.

Néhány jó tanács pollenallergiás kutyák gazdijainak:

  • Az allergiaszezonban takaríts, törölj port gyakrabban. Porszívózz minden nap, különösen a kutya helyén. Rázd ki a takaróját/fekhelyét is.
  • Gyakrabban mosd a kutyád fekhelyét, a lakásban található egyéb textíliákat.
  • Időzítsétek akkorra a sétákat, amikor a pollenkoncentráció viszonylag alacsony.
  • Szeles időben maradjatok otthon, szellőztetés helyett – ha lehetőséged van rá – használd a klímát.
  • Séta után zuhanyozd/fürdesd le a kutyádat, így a szőrében megtapadt pollentől is megszabadulhatsz.
  • Ha tudod, mire allergiás, tanuld meg felismerni a növényt és lehetőség szerint kerüld el.
  • Figyeld az allergén pollenekre vonatkozó aktuális jelentéseket, például az https://www.idokep.hu/pollen

Szerző: Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://s28489.pcdn.co/training/tricks_games_sports/how-to-get-your-dog-to-wear-a-life-jacket/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=how-to-get-your-dog-to-wear-a-life-jacket
Képek: pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...