Studio Precht

Csodálatos ujjlenyomatot ábrázoló parkot terveztek a közösségi távolságtartás jegyében

A koronavírus okozta világjárvánnyal egyidejűleg a világ megismerte a social distancing, vagyis a közösségi távolságtartás fogalmát is. Ez pedig beindította a kreatív elméket szinte minden területen.

A közösségi távolságtartás szabályai hosszú időn keresztül nagyon nehezen tarthatók be. Az emberek hozzá vannak szokva, hogy folyamatosan mozgásban vannak és találkoznak szeretteikkel, családtagjaikkal. Ezeket a találkozásokat semmilyen online felület nem tudja pótolni, csak helyettesíteni képes addig, amíg nincs más választási lehetőség. A tavasz beköszöntével pedig még nehezebb az otthon maradás, hiszen az emberek már alig várták, hogy végre kiülhessenek kedvenc parkjukba, vagy sétáljanak a városban.

ujjlenyomat formájú park
Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
Gigantikus ujjlenyomat

Az osztrák Precht Studio egy olyan kreatív műhely, ahol építészettel, tájépítészettel, belső terek kialakításával foglalkoznak. Mindezt modern, innovatív módon a környezettudatosság jegyében és tegyük hozzá, rendkívül kreatívan. Ezt bizonyítja legújabb koncepció tervük, a Parc de la Distance is, melyet a világjárvány okozta közösségi távolságtartási szabályok hívtak életre.  Ez a parkjavaslat biztosítja, hogy az ide látogató emberek megtartsák egymás között a 1,5 méter távolságot és ne keresztezzék egymás útját. A magas sövénysorok spirális elrendezésben egy gigantikus ujjlenyomatot formáznak. Az ösvények a park középpontja felé vezetik a látogatót, ahol szökőkutak vannak elhelyezve. A tervben az a legnagyszerűbb, hogy bár a fizikai távolságtartást szolgálja ki, kialakítását és formáját mégis az emberi érintés inspirálta.

ujjlenyomat alakú park
Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
A labirintus szabályai

A park mindegyik sávjához bejárati és kijárati kapukat terveztek, melyek jelzik, hogy az út foglalt vagy szabad. Arra a sávra, ahol már vannak emberek, nem lehet belépni, így biztosítva van a fizikai találkozás elkerülése. A sávok 2,5 méterre vannak egymástól és mindkét oldalukon közel 1 méter széles sövény szegélyezi őket. Egy-egy sáv hossza nagyjából 600 méter, mely egy 20 perces sétát biztosít a látogatóknak. Az útvonalakat vörös gránit kaviccsal borították, így bár nem lehet látni a szomszédos ösvényt, de hallani lehet, ha valaki éppen arra jár.

ujjlenyomat formájú park
Parc de la Distance. Kép: Studio Precht

Chris Precht, a stúdió alapítója elmondta, hogy egyelőre a park célja a biztonságos fizikai távolságtartás megteremtése, de a járvány után is hasznos funkciót látna el. Tökéletes helyszín lenne azok számára, akik egy fél órára el akarnak szakadni a város zajától, egy kis csendre és a természetre vágynak. A park egyelőre még csak koncepció, csodás lenne, ha a közeljövőben megvalósulhatna.

ujjlenyomat formájú park
Parc de la Distance. Kép: Studio Precht

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: inhabitat.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...