Saját KB bal
Saját KB jobb

Síarénából kutyaparadicsom lett Eplény

Egy sípályán léceken lesiklani, maga a boldogság! Ugyanitt felfelé futni, az bizony kemény! Márpedig annak, a mintegy 600 futónak, akik szombaton a Hard Dog Race Wild 12 kilométeres versenyén elindultak, ez volt a feladat.

És hogy ne legyen ilyen egyszerű, kétszer is fel kellett kapaszkodni az eplényi Siaréna Vibe Park cseppet sem lankás emelkedőin, visszaereszkedni a meredélyen, és közben 22 akadályt leküzdeni. Arról nem is beszélve – ahogy az a verseny nevéből kiderül –, mindezt nem egyedül, hanem négylábú társsal kellett teljesíteni!

A célba folyamatosan érkeztek a mosolygó, de hullafáradt futók, oldalukon a kutyájukkal, akik ugyan nem mosolyogtak, de a többség olyan élénken és frissen futott be, mintha meg sem kottyantak volna nekik az előző egy-két óra megpróbáltatásai.

Alighanem a verseny legfigyelemreméltóbb résztvevője Sebestyén Diána volt, akiről azt mindenképp tudni kell, hogy hat gyereke és három unokája van, kétségtelen: ennek a napnak ő volt a szupernagyija.

– Két és fél éve kezdtem csak el futni, részben egészségi okok miatt, részben meg azért, mert akkor kellett bezárkózni a covid-járvány miatt, nyilvánvaló volt, hogy akkor én kimegyek a szabadba – mondta széles mosollyal és látszólag cseppet sem fáradtan, alig három perccel a célba érése után, miközben megsimogatta partnerét, a barna keverék Fügét. – Ő két éve van velünk, rendszeresen versenyzünk. Egyébként az egyik, több komoly betegségben szenvedő gyerekem miatt vettük magunkhoz, és a lányomra is, rám is nagyszerű hatással van.

A Hard Dog Race-ben, mint más hasonló versenyeken az a szép, hogy együtt, egyenrangúként indulnak olyanok, akiknek soha nem volt közük a sporthoz, csak erre az eseményre készültek fel, azokkal, akiknek egész életükben mindennapjaik része volt a testmozgás. Vagy akár komoly sportolói múlttal is rendelkeznek, mint például Gyarmati Panka, a magyar snowboardozás történetének legsikeresebb sportolója, Világkupa-győztes.

– Hú, ez tényleg kemény volt, persze nyilván amiatt is, mert amióta két éve befejeztem az aktív sportolást, nem nagyon futottam. Arról nem is beszélve, hogy mivel nem találtuk meg az oltási könyvét, nem a saját whippetemmel, hanem egy „kölcsön” border collie-val rajtoltam – magyarázta Panka, akit nemcsak a havas lejtőkről, hanem az Exatlon nevű népszerű tévés akadályversenyről is ismerhetünk. – A Hard Dog Race és az Exatlon annyiban hasonlít csak, hogy itt is különböző akadályokkal kell megbirkózni, de míg ott egy rövid pályán végigsprinteltünk, itt sokkal nagyobb kihívás, sokkal nagyobb kitartást követel.

Púza András, a verseny alapítója is elégedett volt a nap végén.

– Először rendeztünk itt versenyt, de azt gondolom, mindenkinek tetszett és jól érezte magát. Valljuk be, az égiek is velünk voltak, mert az előrejelzés esőt ígért, de szerencsére elmaradt az égi áldás. Én magam is végigfutottam a versenyt, mit ne mondjak, piszkosul elfáradtam, – mondta, majd hozzáfűzte – Pihenésre viszont nincs idő, csomagolunk, és irány Lengyelország, jövő hét végén ott lesz a következő versenyünk!

A kategóriák dobogósai:

Férfi egyéni:

  1. Szűcs Géza (kutyája: Malőr) 59:34,7
  2. Schwanner Norbert (Mangó) 1:04:03.6
  3. Fonyadt Norbert (Pöttöm) 1:07:55,8

Női egyéni:

  1. Bor-Szeifert Adrienn (Marvel) 1:10:07,1
  2. Tóth Viktória (Bati) 1:12:02.7
  3. Zuzana Kúdelková (Sandy) 1:16:59,4 – szlovák

Csapat:

  1. Ürömi Duhajdombi Állatotthon Versenycsapata 3:11:59
  2. Kutyás Kutyálkodók 3:29:44
  3. Ürömi Duhajdombi Állatotthon Gyalog-galopp csapata 3:50:56

Forrás: Hard Dog Race

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...