Saját KB bal
Saját KB jobb

Érdekességek a pezsgők kedvelőinek

A pezsgő kétségtelenül az egyik legkülönlegesebb alkoholos italunk, aminek a fogyasztását gyakran szokás különleges alkalmakhoz társítani. Ami biztos, hogy az egyedisége miatt rengeteg érdekesség deríthető fel vele kapcsolatban.

Ezeknek az érdekességeknek fogunk most utána járni a bejegyzésben. Külön bízunk abban, hogy ezzel nemcsak egy izgalmas olvasmányt tudunk adni, hanem akár egyfajta kedvcsináló is lehet a cikk egy palack kibontásához.

Mennyire volt a történelem fontos része a pezsgő készítésének?

Meglehetősen, méghozzá már a Krisztus utáni V. századtól kezdve. Tudni kell, hogy a francia királyokat mindig Reimsben kenték fel, és a koronázási ünnep részeként ezt italt szolgáltak fel akkoriban.

Persze ez még nem egészen hasonlított arra, amit manapság az iDrinks pezsgő választékából be tudunk szerezni. Sem minőségben, sem élvezeti értékre, ugyanis inkább kissé zavaros színű, vörös italról volt szó, amit szürke borként is emlegettek ezekben a korai időkben.

Az italhoz köthető luxus későbbre datálható, amikor XIV. Lajos, a Napkirály először kóstolt pezsgőt a reimsi katedrálisban. Őt valósággal megbabonázta az ital, amit a divathoz, a presztízshez társított, és ettől kezdve előszeretettel fogyasztott. Sőt, még Napóleon is imádta az alkoholos italok ezen speciális típusát.

Érdekes tények

Sokan nem tudják, hogy a palack bontását követően mindig az első pohár pezsgőben van a legtöbb buborék. Ami azt is jelenti, hogy az első kitöltött pohár egyben a legerősebb is, merthogy a buborékok felgyorsítják az alkohol felszívódását.

A pezsgő és a champagne megnevezést sokszor mossák össze, holott a kettő nem feltétlenül ugyanaz. A megtisztelő titulusnak alapvető feltétele, hogy italt az Északkelet-Franciaországban található Champagne régióban alkossák meg.

A régió egyébként messze földön híres az ott előállított italok elképesztő minőségéről. Aminek a titka egyrészt a mészköves és porózus talaj, ami kiváló alapot biztosít a készítéshez.

További izgalmas tudnivalók az ital kapcsán

Érdekesség, hogy manapság mintegy 80.000 futballpályányi területen termesztenek pezsgőt. Ami azt jelenti, hogy ekkora területen terem a készítéséhez szükséges három szőlőfajta, a Chardonnay, a Pinot Noir és Pinot Meunier.

Sokan imádják, mások kevésbé preferálják az italban található buborékokat, amiből egy szabványos üvegben összesen 9 millió van. Ide is köthető maga az elnevezés, miközben a hamisítatlan pezsgés adja az ital jellegzetes textúráját.

Diétázóknak és a kalóriabevitelre odafigyelőknek hasznos tudni, hogy az ital kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a vörös- és fehérbor. Természetesen a tényleges beltartalom eltérő lehet, ugyanakkor egy 750 ml-es üvegben átlagosan mintegy 600 kalória van. 

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...