Saját KB bal
Saját KB jobb

Nem engedték felszállni a repülőre a vakvezető kutyát

Fülöpöt, a vakvezető kutyát és gazdáját Mátét nem engedték felszállni a WizzAir ma reggeli londoni repülőjáratára, pedig a repülőjegyük és Fülöp minden egészségügyi papírja rendben volt. 

Egyelőre nem tudni, mi volt az oka, hogy nem engedték felszállni őket a gépre. Mint azt korábban megtudtuk egy nemzetközi szállítmányozással foglalkozó partnerünktől, a fapados légitársaságok kutyát és más élő állatot nem szállítanak. Azonban felmerül a kérdés, hogy a magyar és nemzetközi törvényekben is előírtaknak megfelelően a vakvezető, terápiás és segítő kutyákat miért nem engedik fel gazdájukkal a repülőre. Utánajárunk az ügynek.

FRISSÍTÉS!

A légitársaság nem hibázott, szabályzatában erre vonatkozóan természetesen megvannak az utazás feltételei. Egy olvasónk jelezte, hogy a WizzAir-nél 48 órával az indulás előtt kell jelezni, ha valaki vakvezető vagy segítő kutyával utazna. Ehhez bővebb információt az alábbi LINKEN lehet találni.

Máté, a kutya gazdája egyébként a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolától kért segítséget, akik mindent megmozgattak a gyors megoldás érdekében, beszéltek a reptérrel és angliai kollégáikkal is. Sajnos az utolsó pillanatban visszafordították őket, azóta is tanácstalanul várakoznak – írta Facebook oldalán a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola. Reméljük, megoldódik mihamarabb az ügy és folytathatja útját Máté és Fülöp.

A WizzAir közleménye (2019. február 5.):

„A Wizz Air ma reggeli Budapest-London Luton járatára egyik utasunk egy kísérőkutyával érkezett. Az Egyesült Királyságban az Európai Unió más országaihoz képest szigorúbbak a rendelkezések, melyek az állatok behozatalát szabályozzák. Budapesti földi kiszolgáló partnerünk a kísérőkutya minden engedélyét és szükséges papírját alaposan megvizsgálta, nehogy egy esetlegesen hiányzó irat miatt visszafordítsák a látássérült utast és a kísérőkutyáját Londonból. Az iratok átvizsgálása a tervezettnél tovább tartott, így utasunk sajnos nem tudott elrepülni az eredetileg tervezett reggeli járattal. Az érintett utast és Fülöpöt (a kísérőkutyát) a légitársaság díjmentesen átfoglalta a következő Budapest-London Luton járatára, amellyel azóta el is repültek. A Wizz Air őszintén elnézést kér az okozott kellemetlenségért.”

kutyabarát vakvezető kutya
Fülöp várakozik a reptéren

Fotó és forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

 

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...