Saját KB bal
Saját KB jobb

Ezért előnyös, ha nagytestű kutyád van

Amikor kutyákról van szó, nem teszünk különbséget, hiszen egytől egyig imádnivalóak. Azt viszont el kell ismernünk, hatalmas szív lapul a nagytestű kutyákban. Nyugodtabbak és engedelmesebbek, mint kistestű társaik, és méretükkel egyenes arányban áll szeretetadási hajlandóságuk is sokszor.

A nagyobb kutyák nem feltétlenül rendelkeznek nagyobb mozgásigénnyel, sőt! (Kivételt képeznek a kölyökkutyák.) Bizonyos fajták esetében kisebb mozgástérre van szükség, ilyen például a német dog. Kutatások bizonyítják továbbá, hogy egyszerűbb őket kiképezni, tanítani, hiszen gyorsan és könnyen tanulnak. Fegyelmezettebben viselkednek a kistestűeknél, ami arra vezethető vissza, hogy a méretükből adandó problémák (bútorok, növények feldöntése, vendégekre ugrálás) elkerülése miatt gazdáik jobban odafigyelnek korai nevelésükre.

kutyabarat kutyabarát

Ahogyan kistestű cimboráik többsége, a hatalmas ebek is hűségesek, és tele vannak szeretettel. A különbség csupán az, hogy a nagyobb kutyákat, mint például az angol masztiff, védelmezésre (is) tenyésztették ki – megfigyelések alapján aggódóan reagál például a gyermeksírásra -, míg az újfundlandit fuldokló emberek megmentésére képzték ki leginkább, ezáltal sokkal ragaszkodóbbak. Még egy előnyük a sok közül, hogy nagyobb az önuralmuk, teljesen hidegen hagyja őket a kisebb kutyák kakaskodási szándéka.

kutyabarat kutyabarát

Ha meghoztuk a kedved, ne vásárolj, hanem ha megteheted, fogadj örökre egy (nagytestű) kutyát!

 

Szerencsi Évi

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Reader’s Digest
Kép: Pexels, Unsplash
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...