Ezért előnyös, ha nagytestű kutyád van

Amikor kutyákról van szó, nem teszünk különbséget, hiszen egytől egyig imádnivalóak. Azt viszont el kell ismernünk, hatalmas szív lapul a nagytestű kutyákban. Nyugodtabbak és engedelmesebbek, mint kistestű társaik, és méretükkel egyenes arányban áll szeretetadási hajlandóságuk is sokszor.

A nagyobb kutyák nem feltétlenül rendelkeznek nagyobb mozgásigénnyel, sőt! (Kivételt képeznek a kölyökkutyák.) Bizonyos fajták esetében kisebb mozgástérre van szükség, ilyen például a német dog. Kutatások bizonyítják továbbá, hogy egyszerűbb őket kiképezni, tanítani, hiszen gyorsan és könnyen tanulnak. Fegyelmezettebben viselkednek a kistestűeknél, ami arra vezethető vissza, hogy a méretükből adandó problémák (bútorok, növények feldöntése, vendégekre ugrálás) elkerülése miatt gazdáik jobban odafigyelnek korai nevelésükre.

kutyabarat kutyabarát

Ahogyan kistestű cimboráik többsége, a hatalmas ebek is hűségesek, és tele vannak szeretettel. A különbség csupán az, hogy a nagyobb kutyákat, mint például az angol masztiff, védelmezésre (is) tenyésztették ki – megfigyelések alapján aggódóan reagál például a gyermeksírásra -, míg az újfundlandit fuldokló emberek megmentésére képzték ki leginkább, ezáltal sokkal ragaszkodóbbak. Még egy előnyük a sok közül, hogy nagyobb az önuralmuk, teljesen hidegen hagyja őket a kisebb kutyák kakaskodási szándéka.

kutyabarat kutyabarát

Ha meghoztuk a kedved, ne vásárolj, hanem ha megteheted, fogadj örökre egy (nagytestű) kutyát!

 

Szerencsi Évi

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Reader’s Digest
Kép: Pexels, Unsplash
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...