Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyánk szeme világa – 2. rész

A kutyák érzékszervei

Tudod, hogy létezik-e rövid- és távollátás kedvenceinknél? Hogy hány színt látnak? És hogy hány centire látnak az orruk hegyétől élesen? Az alábbi cikkünkben újabb érdekességeket tudhattok meg kutyáink (szeme) világáról.

#1

A kutya szemének felbontó képessége, más néven látás élessége azt jelenti, hogy a tárgyak felületi szerkezetét, textúráját (mintázatát) milyen legkisebb részletig képes felismerni, vagyis még különálló képrészletként érzékelni.

Különböző fénytörési hibák miatt az emberhez hasonlóan a rövidlátás és a távollátás ugyanúgy része lehet kutyánk életének. Viszonylag ritka jelenség, de ha mégis előfordul, az inkább a rövidlátás és ez néhány fajtára különösen jellemző lehet (német juhászkutya, rottweiler).

Egy tanulmányban, amelyet egy állatorvosi klinika német juhász páciensein végeztek el, a vizsgált kutyák 53%-át találták rövidlátónak. Egy másik tanulmány vakvezető német juhászkutyák populációját vizsgálta, és abban csupán az ebek 15%-ban állapítottak meg rövidlátást.

kutyák érzékszervei

#2

A szem optikai rendszerének hibátlanságán, átlátszóságán, túlmenően ahhoz, hogy a különböző távolságban lévő tárgyakat élesen lássa a kutya, szüksége van egy „állítható” fókuszáló mechanizmusra is: hogy mindig azt lássa élesen, amire néz.

A kutya szemének előbb leírt alkalmazkodási mértéke meglehetősen korlátozott, főleg az emberével összehasonlítva. Ez azt jelenti, hogy a legközelebbi pont, amire a kutya szeme még fókuszálni (alkalmazkodni) képes, az maximum 40 cm-re lehet. Az ennél közelebb lévő tárgyak felismerésében a látóképességét az egyéb érzékszervek (szaglás, hallás, tapintás) fokozott működtetésével kell, hogy elérje.

kutyák érzékszervei

Összehasonlításul, kisgyerekek a szemüktől még a 7 cm-re elhelyezkedő dolgokra is tökéletesen tudnak fókuszálni és éles képet alkotnak róluk az ideghártyájukon.

#3

Kutyákban az Állatorvostudományi Egyetem Sebészeti és Szemészeti Klinikáján 20 éve végeznek rendszeresen szürkehályog műtéteket. Azonban a műtét alatt eltávolított elhomályosodott lencseanyag miatt az ilyen szem legközelebbi éles pontja már nem 40 cm lesz, hanem az állat szeme előtt több mint 8 méterre.

Az ilyen kutyák egyéb érzékszerveinek „élesítésével” támogatja a látását valamint azért is, mert egyfajta tanulási folyamat eredményeként felismeri, hogy az azonos méretű tárgyak közül a hozzá közelebb esők nagyobbnak, a tőle távolabb lévők kisebbnek látszanak.

A műtét után speciális, kifejezetten kutyák számára tervezett, maximálisan átlátszó műszemlencse kerül beültetésre a műtött szemekbe, így nagy fokban javítható a szem látásélessége, és a beültetett műszemlencse segítségével a kutyák 1 méter és a végtelen között mindent tisztán, élesen látnak.

#4

Az állatok színlátó képességének alapjait biztosító genetikai változások kb. 300-400 millió évvel ezelőtt kezdődtek el a gerinceseknél. Az evolúció során a színlátásnak először egy egyszerű formája fejlődött ki, amely csupán annyit tett lehetővé, hogy az állatok a sárga színű gyümölcsöket megkülönböztessék a zöld lomboktól.

A kutya ideghártyájában jóval több pálcika (95%) található, mint csap (5%), ami azt jelenti, hogy a kutyák színlátó képessége egészen biztosan gyenge.  Az eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a kutyáknak nincs zöld fényre érzékeny csapjuk és a piros és zöld szint összetévesztik. Ezen túlmenően nem tudnak különbséget tenni a zöld, a sárgászöld, a sárga, a narancs és a piros színek között. Mindezek alapján feltételezhető, hogy a kutya alapvetően két színben látja a világot, a sárga és a kék árnyalataiban. Az egyéb hullámhosszúságú fények valószínűleg színtelenek számára, ill. fehérnek valamint a szürke árnyalatainak érzékeli.

Cikkünk első részét ide kattintva megtalálod.

 

(Kutyabarát.hu)

részlet Dr. Szentgáli Zsolt cikkéből
állatorvos szemész specialista
egy. klin. főorvos
Állatorvostudományi Egyetem
Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...